PreporukaBarbie s Downovim sindromom uskoro u prodaji

Barbie s Downovim sindromom uskoro u prodaji

Barbie s Downovim sindromom najnovija je lutka koju je izbacila američka kompanija igračaka Mattel u želji da svoju ponudu učini raznolikijom.

Američki div igračaka prije se suočio s kritikama da tradicionalna Barbie ne predstavlja stvarne žene, navodi BBC.

Posljednjih godina kompanija koja stoji iza ove popularne lutkice za djevojčice stvorila je lutke sa slušnim aparatom, protezama i lutke u invalidskim kolicima.

Mattelov cilj je bio da se “sva djeca vide u Barbie” kao i da se “igraju s lutkama koje ne liče na njih same”.

Originalna Barbie lutka koja je izašla u prodaju 1959. imala je duge noge, maleni struk i lepršave plave uvojke.

Akademici sa Univerziteta Južne Australije sugerisali su da je vjerovatnoća da žena ima oblik tijela Barbie jedan prema 100 000.

Neki su aktivisti tražili da Barbie predstavlja realističniju sliku tijela, dok su neki ljudi s invaliditetom rekli da lutke ne predstavljaju sve ljude.

Godine 2016. Mattel je izdao Barbie sa oblinama, visoku Barbie i malu Barbie, kao i Barbie sa različitom bojom kože koji odražavaju mnoge etničke pripadnosti.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE