NaslovnicaBiHBanja Luka: O...

Banja Luka: Opozicija zbog navoda o krađi traži nove izbore

U Banjoj Luci je u organizaciji opozicionih stranaka održan protest zbog sumnje u ispravnost procesa brojanja glasova za predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska na izborima održanim u nedjelju, 2. oktobra. Više hiljada okupljenih građana uputilo se od Parka “Mladen Stojanović” u kojem je organizovano okupljanje građana do Trga Krajine.

Opozicione stranke su jučer podnijele zahtjev CIK-u BiH za ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za nivo predsjednika RS-a, na osnovu čega će tražiti da se ponište i ponove izbori.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović tvrdi da su ustanovili stotine nepravilnosti, kojim je obuhvaćeno preko 65.000 glasova koji su, prema njegovim riječima, zloupotrebljeni i kojima se prekraja izborna volja građana.

Opozicione stranke najavile su predaju krivičnih prijava zbog izborne krađe. Tvrde da su im cilj fer i pošteni rezultati i istina.

“Do sada smo uočili brojne neregularnosti koje snažno ukazuju na to da je volja naroda Republike Srpske prekrajana i nećemo odustati dok ovaj slučaj ne istjeramo na čistac”, stav je Jelene Trivić, kandidatkinja za predsjednika RS-a.

Milan Radović, potpredsjednik SDS-a, poručio je da niko ne može zaustaviti narod i pravdu.

Predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović rekao je da će se boriti za istinu blokadom puteva i autoputeva, kao i građanskom neposlušnošću.

Draško Stanivuković iz PDP-a, gradonačelnik Banje Luke, rekao je da narodna volja ne smije biti pokradena, te pozvao građane da budu dostojanstveni i mirni i da pokažu koliko vole Banju Luku i RS.

PDP i Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a za predsjednicu RS-a, u izbornoj noći proglasili su pobjedu nad protivkandidatom iz SNSD-a Miloradom Dodikom. Kasnije je pobjedu proglasio i Dodik, a prema preliminarnim podacima CIK-a BiH, on ima veći broj glasova.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.