ZanimljivostiBanana - torta

Banana – torta

Sastojci za biskvit:

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 250 g mljevenih oraha
  • 3 kašike oštrog brašna

Sastojci za kremu:

  • 500 ml mlijeka (2,8 % m.m.)
  • 2 vanilin šećera
  • 6 žutanjaka
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike oštrog brašna
  • 1 limun-iscijeđeni sok
  • 250 g putera (ili pola pola: puter/margarin)
  • 250 g šećera u prahu

Priprema:

Kore:

1. Peć zagrijte na 180 C. Kalup 26 cm obložite papirom za pečenje (papir na obodu neka bude viši od oboda!).

2. Umutite bjelanjke u čvrst snijeg. Naizmjenično dodajete jedan po jedan žumanjak i šećer. Sve skupa dobro umutite – cca 10-ak minuta, dodajte orahe i brašno.

Smjesu stavite u kalup i pecite cca 30 min.

3. Biskvit ohladite. Prerežite 2 puta da dobijete 3 tanje kore.

 

Krema:

 

1. Mlijeko i vanilin šećer zagrijte do vrenja.

2. Dok se mlijeko zagrijava, žumanjke dobro umutite sa 6 kašika šećera. Dodajte limunov sok i oštro brašno.

3. Skinite mlijeko s vatre i pjenjačom umiješajte smjesu od jaja. Vratite na vatru i na laganoj vatri kuhajte dok se ne zgusne. Nakon šta se prohladi par minuta, pokrijte providnom folijom. Pustite da se skroz ohladi.

4. Puter sobne temperature pjenasto umutite sa šećerom u prahu.

5. Mikserom umiješajte u ohlađenu kremu (NAPOMENA: u slučaju da se krema jače zgusnula mješajte mikserom prije nego umiješate puter).

 

SLAGANJE KORA I KREME:

1. Banane izrežite na tanke krugove

2. Kore nije potrebno natapati

3. Slažite: 1.kora, sloj kreme, sloj banana, sloj kreme, 2.kora, sloj kreme, sloj banana, sloj kreme, 3.kora, glazura


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE