Banana – torta

795

Sastojci za biskvit:

  • 10 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 250 g mljevenih oraha
  • 3 kašike oštrog brašna

Sastojci za kremu:

  • 500 ml mlijeka (2,8 % m.m.)
  • 2 vanilin šećera
  • 6 žutanjaka
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike oštrog brašna
  • 1 limun-iscijeđeni sok
  • 250 g putera (ili pola pola: puter/margarin)
  • 250 g šećera u prahu

Priprema:

Kore:

1. Peć zagrijte na 180 C. Kalup 26 cm obložite papirom za pečenje (papir na obodu neka bude viši od oboda!).

2. Umutite bjelanjke u čvrst snijeg. Naizmjenično dodajete jedan po jedan žumanjak i šećer. Sve skupa dobro umutite – cca 10-ak minuta, dodajte orahe i brašno.

Smjesu stavite u kalup i pecite cca 30 min.

3. Biskvit ohladite. Prerežite 2 puta da dobijete 3 tanje kore.

 

Krema:

 

1. Mlijeko i vanilin šećer zagrijte do vrenja.

2. Dok se mlijeko zagrijava, žumanjke dobro umutite sa 6 kašika šećera. Dodajte limunov sok i oštro brašno.

3. Skinite mlijeko s vatre i pjenjačom umiješajte smjesu od jaja. Vratite na vatru i na laganoj vatri kuhajte dok se ne zgusne. Nakon šta se prohladi par minuta, pokrijte providnom folijom. Pustite da se skroz ohladi.

4. Puter sobne temperature pjenasto umutite sa šećerom u prahu.

5. Mikserom umiješajte u ohlađenu kremu (NAPOMENA: u slučaju da se krema jače zgusnula mješajte mikserom prije nego umiješate puter).

 

SLAGANJE KORA I KREME:

1. Banane izrežite na tanke krugove

2. Kore nije potrebno natapati

3. Slažite: 1.kora, sloj kreme, sloj banana, sloj kreme, 2.kora, sloj kreme, sloj banana, sloj kreme, 3.kora, glazura

Komentari

komentara