Sastojci za biskvit:
- 10 jaja
- 10 kašika šećera
- 250 g mljevenih oraha
- 3 kašike oštrog brašna
Sastojci za kremu:
- 500 ml mlijeka (2,8 % m.m.)
- 2 vanilin šećera
- 6 žutanjaka
- 6 kašika šećera
- 4 kašike oštrog brašna
- 1 limun-iscijeđeni sok
- 250 g putera (ili pola pola: puter/margarin)
- 250 g šećera u prahu
Priprema:
Kore:
1. Peć zagrijte na 180 C. Kalup 26 cm obložite papirom za pečenje (papir na obodu neka bude viši od oboda!).
2. Umutite bjelanjke u čvrst snijeg. Naizmjenično dodajete jedan po jedan žumanjak i šećer. Sve skupa dobro umutite – cca 10-ak minuta, dodajte orahe i brašno.
Smjesu stavite u kalup i pecite cca 30 min.
3. Biskvit ohladite. Prerežite 2 puta da dobijete 3 tanje kore.
Krema:
1. Mlijeko i vanilin šećer zagrijte do vrenja.
2. Dok se mlijeko zagrijava, žumanjke dobro umutite sa 6 kašika šećera. Dodajte limunov sok i oštro brašno.
3. Skinite mlijeko s vatre i pjenjačom umiješajte smjesu od jaja. Vratite na vatru i na laganoj vatri kuhajte dok se ne zgusne. Nakon šta se prohladi par minuta, pokrijte providnom folijom. Pustite da se skroz ohladi.
4. Puter sobne temperature pjenasto umutite sa šećerom u prahu.
5. Mikserom umiješajte u ohlađenu kremu (NAPOMENA: u slučaju da se krema jače zgusnula mješajte mikserom prije nego umiješate puter).
SLAGANJE KORA I KREME:
1. Banane izrežite na tanke krugove
2. Kore nije potrebno natapati
3. Slažite: 1.kora, sloj kreme, sloj banana, sloj kreme, 2.kora, sloj kreme, sloj banana, sloj kreme, 3.kora, glazura
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.