Bakir Izetbegović jedini kandidat za novog predsjednika SDA

1313

Kongres SDA bit će održan 26. maja u Zetri, a prisustvovat će mu 800 delegata ove stranke te znatan broj gostiju iz BiH i inozemstva.

Kako je za Klix.ba potvrdio generalni sekretar SDA Amir Zukić izbori su okončani u svim općinskim organizacijama SDA izuzev Stoca. Također, izbori su okončani i na nivou kantonalnih i regionalnih organizacija osim u TK i HNK.

“Mi ćemo 23. maja imati sjednicu Glavnog odbora SDA koja će ujedno biti i kandidaciona. Na njoj će se utvrditi svi kandidati”, kaže Zukić.

Prema statutu SDA, predsjednika predlažu niže strukture stranke. Do sada su sve organizacije predložile isključivo Bakira Izetbegovića za novog predsjednika stranke.

“Radi se o apsolutnoj podršci za gospodina Izetbegovića. On ima podršku svih stranačkih organizacija”, kaže Zukić. S obzirom na to da prema statutu SDA postoji obaveza da bude više kandidata, Zukić kaže da će se ovaj problem riješiti na sjednici Glavnog odbora SDA.

Što se tiče funkcije zamjenika predsjednika kandidati su Adil Osmanović, Šefik Džaferović i Dževad Mahmutović. Za pet potpredsjednika kandidirano je 20-ak kandidata.

“Kongres SDA je najznačajniji politički događaj u BiH ove godine. Više pažnje javnosti je posvećeno izborima u Općinskom odboru SDA u Stocu nego svim kongresima drugih stranaka u BiH”, zaključuje Zukić.

Kongresu će prisustvovati i blizu 1.500 gostiju iz BiH i inozemstva.

Komentari

komentara