Bajtal nakon odluke EU: Na BiH se ništa ne može odraziti, mi smo na dnu

Politički analitičar

Bajtal nakon odluke EU: Na BiH se ništa ne može odraziti, mi smo na dnu

Imate te velikodržavne ideologije koje nikad nisu odbacile ambiciju da ovu zemlju rasture, disfunkcionalizuju i podijele, kazao Bajtal

Komentirajući to što se čelnici zemalja EU nisu usaglasili o prijedlogu da se počnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, Esad Bajtal, politički analitičar, kazao je da sa BiH nema veze to kako Evropska unija reagira na naše susjedstvo i da se na nas ništa više ne može odraziti jer smo mi na dnu.

– Ovdje postoje snage koje će, bez obzira na to kako EU reaguje na naše susjede, činiti ono što čine. Imate te velikodržavne ideologije koje nikad nisu odbacile ambiciju da ovu zemlju rasture, disfunkcionalizuju i podijele. Čitav niz koraka je te vrste koje vidimo u praksi nezavisno od toga šta se glasno govori o njenom priznanju, samostalnosti, nezavisnosti, cjelovitosti. To će ostati stavka sve dok međunarodna zajednica takve oblike praktične politike ne izbaci iz igre. Na kraju krajeva, imate ljude poput Milorada Dodika koji to javno rade. Tvrde da ova zemlja neće postojati, da ne može postojati, i sve to tvrdi u ime Dejtona, a radi protiv Dejtona. Prema tome, kako EU reaguje na naše susjedstvo nema nikakve veze s nama, jer ta ista unija dozvoljava da se ove snage ponašaju ovako kako se ponašaju – kazao je Bajtal.

M. R. S. / Avaz.ba