Bajtal: BiH je društvo i država političkog teatra gdje kartu za iluziju plaćaju građaniEsad Bajtal, doktor nauka bez posla… Posljednju platu država mu je isplatila 1992 godine. Kaže da živi od nade čuvajući vlastito dostojanstvo. Ne voli da ga zovu analitičarem jer govori samo ono što vidi. Odabrao je da ne pripada nijednom nacionalnom korpusu i zbog toga plaća cijenu. Nesposoban da bude PODOBAN, živi od pisanja.

Esad Bajtal: “Odavde se bježi. Bježi se glavom bez obzira… Kao što se bježi od sablje i puške. Kao što bježiš od medvjeda u šumi. Sa kesom u ruci i zaboravljajući pasoš. Poruka se mora slati svijetu, i od njega tražiti ZAUSTAVITE OVO. Ovo ovako više ne može… Bosna i Hercegovina je društvo i država političkog teatra gdje kartu za iluziju plaćaju građani. Mi smo društvo koje je ispalo iz ideologije. Sve ovo što se događa je posljedica dvadesetogodišnje pljačke, nerada, obećanja…

Imamo najplaćenije parlamentarce koji ništa ne rade. U ovako lošoj atmosferi beznađa i gladi građani šute. To što građani šute treba da se stidi vlast koja je građanima obećala nešto drugo, a ne ovo, strah, represiju, beznađe. Ne možete se protiv korupcije obračunati ako nemate legislativu, zakon, vladavinu prava, pravde i borbe protiv mita… Mi smo zarobljenici jednog koncepta gdje se poziva na etnos, kleros, podjele. Pošto u ovoj zemlji nemamo građane već imamo podanike ovdje nema šanse za pomak i perspektivu. Plaše nas nenormalnim. Psihologija straha je kontstantno prisutna. Da bi se održali na sceni koriste mehanizmima prevare, insinuacija, dizanja tenzija, dizanja straha i tako vladaju. Danas su još uvijek na sceni oni koji su izabrani 2010. godine. Oni koji nisu ništa uradili, a dali su 1941 obećanje na nivou BiH, a ispunili su samo 48 obećanja. 2014 godine su dali 966 obećanja, također nisu ispunili ništa. Oni vladaju, raste korupcija, mito, to nije logično nigdje u svijetu. Ovdje je na sceni izborni inženjering. Vidjeli smo 500 000 nevažećih listića, ali CIK nije reagovao. Alternativa je pravna država, vladavina zakona a mi to ovdje nemamo.”

BHRT