NaslovnicaBiHBajrović: Slu...

Bajrović: Služba za poslove sa strancima u rukama SNSD-a će biti oružje protiv BiH

Direktorska pozicija Službe za poslove sa strancima je, dogovorom partnera na državnom nivou vlasti, pripala SNSD-u. U javnosti je ova odluka izazvala polemike. Ko će biti novi direktor još nije poznato. U igri su dva imena, Žarko Laketa, savjetnik SNSD-ovog državnog ministra Staše Košarca i Rade Kovač, član Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima, krijumčarenja i ilegalnih migracija. Upućeniji tvrde da imenovanje kadra SNSD-a, nije dobro rješenje za BiH.

Dogovorom koalicionih partnera na državnom nivou Služba za poslove sa strancima je pripala SNSD-u, prvi put od 2006. godine. Ova Služba je nezavisna administrativna jedinica unutar Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Nadležna je za ulazak i boravak stranaca u našoj zemlji, za migracije i za azil. Direktorsku funkciju u ovoj Službi obavljao je kadar SDS-a Dragan Mektić do 2015. Naslijedio ga je stranački kolega Slobodan Ujić. Zbog različinih struja unutar SNSD-a, aktualna su dva kandidata – Žarko Laketa i Rade Kovač. Profesor Nedžad Korajlić naglašava da ministarstva i službe moraju služiti isključivo građanima i da promjena koja slijedi ne mora biti nužno loša, ali napominje:

“Trebamo napraviti takve procedure i kontrole da se niko ne može ponašati svojevoljno i po svom nahođenju nego se mora ponašati po ustavu, zakonu, procedurama po međunarodnim sporazumima. To je jako bitno minstarstvo kao i svako drugo, Agencija za strance je jako bitna.”

“Ko god tu da bude mora poštovati važeće zakone i zakonske procedure i u tom smislu postoji vrlo precizna i jasna kontrola za kvalitet i zakonitost rada”, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma BiH.

Zvizdić podsjeća da na čelu ove službe nije nikada bio Bošnjak, sve vrijeme je bio predstavnik iz reda srpskog naroda, a da je o imenima još rano govoriti. SNSD-ovi političari Srđan Mazalica i Radovan Kovačević nisu željeli govoriti o ovoj temi. Dragan Mektić, prvi direktor ove službe, nema dilemu kakva osoba mora biti na čelu:

“Pravi profesionalac koji će se isključivo držati zakona koji obuhvataju i regulišu tu oblast, a svako političko imenovanje, stranačko imenovanje može nanijeti nepopravljivu štetu.”

A da će stranačko imenovanje, u ovom slučaju kadra SNSD-a, prouzrokovati nepopravljivu štetu za Bosnu i Hercegovinu, upozorava Reuf Bajrović. Služba za poslove sa strancima u rukama SNSD-a, smatra da će biti oružje protiv BiH. Izazvati ogromnu i ne samo migrantsku krizu.

“Službu za strance i ključno mjesto u OSA-i pod kontrolom SNSD-a, vi de facto prepuštate cijeli sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini ljudima koji su protiv Bosne i Hercegovine. Ljudi koji će biti na tim funkcijama su se dokazali kao neprijatelji Bosne i Hercegovine i biće u službi ili Beograda ili Moskve i Zagreba, u isto vrijeme vjerovatno i Orbana i ultradesnice u Evropi”, smatra politički analitičar Reuf Bajrović.

Bajrović dodaje da je ovakav potez velika prijetnja javnom redu, miru i poretku Bosne i Hercegovine.

Podsjećanja radi, proteklih godina, OSA BiH i Služba za poslove sa strancima BiH je zabranila ulazak u BiH nekolicini ruskih i srbijanskih državljana, jer su proglašeni osobama opasnim po nacionalnu sigurnost naše zemlje. Zato će biti zanimljivo vidjeti kako će službom upravljati kadar SNSD-a.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.