Lokalne TemePolitikaBajro Fejzić (DF): Vijećnička inicijativa za izradu pješačke i biciklističke staze uz...

Bajro Fejzić (DF): Vijećnička inicijativa za izradu pješačke i biciklističke staze uz regionalnu cestu R 445 Podlugovi – Visoko

Podnosim inicijativu za rješavanje i razmatranje izrade pješačke i biciklističke staze uz regionalnu cestu R 445 PodlugoviVisoko, dionica od granice Kantona Sarajevo – Donja Vratnicapružni prelaz Čekrečije do ulica Sarajevska kao i sanaciju i modernizaciju postojeće ceste sa rješavanjem oborinske odvodnje.

Obrazloženje:

Budući da se radi o jako prometnoj regionalnoj cesti neophodno je da se riješi problem izgradnje trotoara zbog sigurnosti učesnika u saobraćaju. Obzirom da je predmetna dionica regionalne ceste cijelom svojom dužinom položena kroz naseljeno mjesto bez izgrađenih pješačkih staza a zbog intezivnog pješačkog saobraćaja koji se trenutno odvija bankinama a na pojedinim djelovima i po kolovozu neophodno je predvidjeti izgradnju pješačkih staza kako bi se osigurala bezbjednost pješaka i učesnika u saobraćaju.

Na potezu Regionalne ceste R445 PodlugoviVisoko, na lokaciji MZ Vratnica pa do pružnog prelaza u Čekrekčijama ogromna je koncentracija pješačkog saobraćaja tačnije đaka koji svakodnevno ovim putnim pravcem pješače od kuće do škole i obratno. Pješaci se na ovom dijelu kreću kolovozom čime je ugrožena bezbjednost kako pješaka tako i ostalih učesnika u saobraćaju.

Odvodnja vode sa kolovoza većim dijelom nije  riješena, odnosno voda se sa škarpe preko bankine slijeva po kolovozu u okolne parcele, što dodatno otežava kretanje pješačkog saobraćaja.

Na cijeloj dionici ima dovoljno prostora za izgradnju pješačke staze, u sklopu izgradnje  pješačke staze predvidjeti i biciklističku stazu i rješiti odvodnju vode sa kolovoza shodno novonastaloj situaciji, kao i sami kolovoz regionalne caste.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE