Babić: Procesi jačanja zajedničkog života moraju biti nastavljeni, jer njima alternative nema

U prepunoj sali Kulturnog centra Altindag Visoko sinoć je održana prezentacija projekta obnove Hrama sv. Prokopija u Visokom.

Prezentaciji je prisustvovao veliki broj visočkih privrednika, predstavnici svih vjerskih zajednica, kao i gradonačelnica Amra Babić. Cilj prezentacije je bio prikupljanje neophodnih finansijskih sredstava za sanaciju Crkve sv. Prokopija u Visokom, nacionalnog spomenika BiH.

Prigodnim riječima obratili su se visočki paroh, protojerej Miljan Rađenović, gvardijan Franjevačkog samostana u Visokom – fra. Franjo Radman, glavni imam MIZ-a Visoko – Midhat ef. Čakalović i gradonačelnica Babić. Pružili su podršku realizaciji ovog projekta, koji će ojačati zajedništvo, unaprijediti suživot svih naroda koji u toleranciji i miru stoljećima žive na području Visokog, a Hramu sv. Prokopija vratiti prvobitni izgled.

Protojerej Rađenović se zahvalio svim prisutnim na podršci uz nadu da će pomoć svih dobrih ljudi doprinijeti skorom okončanju spomenutog projekta.

Tom prilikom fra. Franjo Radman poručio je da nam nisu neophodni ovakvi projekti u kojima ćemo se podsjećati na značaj Crkve sv. Prokopija, naprotiv, njenog značaja, kao i uloge svih ostalih vjerskih objekata moramo biti svjesni i ranije.

Važno je napomenuti da Crkva sv. Prokopija nije oštećena u periodu agresije na BIH, ikone su sačuvane, a prije dvije godine, Grad Visoko je u saradnji sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkvene opštine u Visoko realizovao projekat rekonstrukcije velike sale.

„Mi nismo rušili, ali sada imamo priliku zajedno graditi i to me posebno raduje“, izjavio je glavni imam MIZ-a Visoko, Midhat ef. Čakalović.

Nakon prezentacije svi gosti su prisustvovali zajedničkom, tradicionalnom iftaru u kupoli Kulturnog centra Altindag Visoko. Domaćini su bili gradonačelnica Babić i direktor IGM-a Visoko, g. Mustafa Uzunalić.

„Koristim priliku da vas sve srdačno poselamim, pozdravim i da vam se zahvalim što smo zajedno ove večeri. Moja najveća želja je da Visoko bude prepoznatljivo po ovakvom zajedništvu, da uvijek budemo takvi, na svim zadacima i rezultati neće izostati,“ kazao je Uzunalić.

Poruka gradonačelnice Babić je da procesi jačanja zajedničkog života moraju biti nastavljeni, jer njima alternative nema:

„Ovim projektom šaljemo poruke i u druge gradove Bosne i Hercegovine u kojima je potrebno obnoviti porušene bogomolje i pokrenuti iste ovakve procese zajedničkog angažmana privrednih subjekata, lokalne zajednice na rekonstrukciji svih vjerskih objekata koji su pretrpjeli velika oštećenja“.

Press Grada Visoko