Babić: Koliku je štetu napravila afera “Katastar”? Ganić: Sve je poništeno i podnio sam krivičnu prijavu!

Nakon što smo otkrili i pisali o aferi “Katastar” u Gradskoj upravi Visoko priča se iz medija preko PS Visoko i Tužilaštva ZDK vratila u Gradsku upravu, tačnije u Gradsko vijeće Visoko gdje je na posljednjoj održanoj 23. sjednici vijećnik Admir Babić postavio pitanje, kolikog je obima načinjena šteta (u novčanoj vrijednosti) nakon što je otkrivena afera da je uposlenik Gradske uprave Visoko pogodovao pojedincima prilikom procjene imovine/zemljišta u vlasništvu Grada Visoko i ko su članovi Komisije za dodatne provjere nakon ove afere?

U svom obrazloženju postavljenog pitanja Babić dalje navodi:

Kako smo upoznati kroz medije, Grad Visoko podnio je krivičnu prijavu, te poništio prijavne listove i imenovao Komisiju za dodatne provjere nakon afere u kojoj je, već sada bivši uposlenik, pogodovao pojedincima prilikom procjene imovine/zemljišta u vlasništvu Grada Visoko. Naime, kako je visočka javnost prvo preko portala Visoko.co.ba, a onda tek i službenim informacijskim kanalima iz Gradske uprave upoznata o aferi u kojoj je bivši uposlenik Odsjeka za imovinsko-pravne poslovne i katastar nekretnina Grada Visoko u proteklom periodu, pogodovao jednoj ili više osoba prilikom procjene zemljišta za što je uzimao određenu naknadu, veoma važno je da stanovnici Visokog saznaju i o kolikom obimu štete koja je načinjena je riječ.

U dijelu svog izlaganja i odgovora na neka pitanja i diskusije vijećnika o ovom pitanju svoj stav je iznio i gradonačelnik Mirza Ganić.

– Nije da se pravim da sam upućen u sve stvari, ali prepoznam nekad inputiranje i mislim da na takav način mogu pojasnit našim građanima da ne bi ostalo nedorečeno. Ja mislim ako je iko transparentan, javan, onda sam to ja. Ja sam već građanima dao informaciju po tom pitanju. Imali smo problem u Katastru, jer se neko konektovao na tuđu šifru nekog našeg radnika i uradio određene promjene a nije imao ovlaštenje za to. I otprilike zna se ko je to uradio. I sve što je uradio i što je uočeno ima pravni lijek. Oduzeto, vraćeno sve na početak, rješenja proglašena ništavnim, u katastru ponovo sve izbrisano, sve dokumentovano, i gradonačelik podnio krivičnu prijavu protiv. Namjerno neću da govorim ime, iz razloga što se vodi postupak. Zajedno sa mnom u potpisu u toj prijavi je tadašnja šefica odsjeka za katastar i imovinsko pravne odnose. I ne samo to, otišao sam i korak dalje, imenovao sam Komisiju, da ta Komisija provjeri sve predmete u proteklih pet godina u kojima je radio taj zaposlenik Gradske uprave, jer on više nije naš zaposlenik. Nevezano o kojoj se firmi radi, tražio sam provjeru svih predmeta da nedo Bog nije još šta, ovako ću reć “zapoganio”. I Komisija radi svoj posao, ono sve što se dokumentuje bit će predato nadležnom Tužilaštvu. Znači, ne štitimo nikog, vrlo javno i transparentno o tome govorimo, poduzeli smo konkretne mjere koje su meni zakonom propisane, poništili što smo uočili da je nepravilnost, i sad čekamo poteze Tužilaštva ZDK. Ako ima još neko da je upleten o ovaj slučaj, šta ću mu ja!? E sad sve što je u najavi i u budućem vremenu jer smo imali jedan sastanak sa službom Urbanizma, pa smo konstantovali još jednu stvar koja bi mogla imati određene devijacije fino smo kazali, vratite na zakonske okvire, ako bude problem ja podnosim krivičnu prijavu protiv onih radnika koji su učestvovali u tome. i ne znam šta više uraditi? Ne mogu uhapsit, mogu prijavljivati. Ne mogu optuživat, al mogu konstatovat šta je urađeno i evo vratit na početak. Tako da, svako ko je radio kako ne treba biće sankcionisan. Što vam ovo ističem, zato što se to desilo upravo na firmi koja nam je fasadu radila na Gradskoj upravi. Znači nama je fasadu donirala jedna firma i sad neko misli evo neko ima u tome neki dogovor. Nema! Jer nikad, nijednoj firmi nije kazano biće vam nešto urađeno a da to nije u skladu sa zakonom. Svi smo svjedoci na sastancima svaki put sve možemo ubrzat svakom kome “gori” ali mimo zakona nikom. Možeš dat milione za javno dobro ali ako si radio nešto kako ne treba mi ti tu ne možemo pomoć. Tako da pravila su za sve ista, cijenimo naše građane i radimo u skladu sa zakonom, ono što nije u skladu sa zakon bit će i porušeno.”

Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.