NaslovnicaPreporukaAvgust je pra...

Avgust je pravo vrijeme za sadnju nekoliko biljaka: Jedna od njih je mnogima na popisu omiljenih

Svako ko se bavi poljoprivredom, profesionalno ili samo u slobodno vrijeme, zna kako radovi u vrtu nikad ne prestaju, a odmora nema ni tokom augusta.

Počinje vrijeme berbe i spremanja zimnice. Pojačan je napad nametnika, pa je svakom vrtu potrebna redovna zaštita.

Dugotrajno sušno razdoblje zahtijeva redovno zalijevanje biljaka, a ako se oduži razdoblje sa ljetnim kišama, korovi u vrtu bujaju.

Ipak, ovo je razdoblje u kojem se sade kulture koje će u septembru i oktobru zahvatiti malo svježine i jesenskih kiša, a da im to neće smetati.

To se ponajprije odnosi na lisnato povrće, salate, radič, špinat i blitvu. Osim njih, siju se mrkva, peršin, endivija, luk srebrenac, matovilac, poriluk, kineski kupus. Sade se cvjetača, kelj pupčar, kupus, kelj, brokula, korabica.

Kako je sada ipak razdoblje previsokih temperatura, posude sa sjemenom potrebno je zalijevati barem dva puta dnevno, držati negdje u sjeni, a na sunce ih iznositi tek nakon nicanja kako se u tami ne bi izdužile, piše Agroclub.

Biljke ljeti zahtijevaju posebnu pažnju: zeljarice, papriku, krastavce, rajčicu i drugo povrće koje u ovo doba već daje plodove, u vrtu treba redovito obilaziti i njegovati.

Biljke koje smo presadili tokom maja i juna sada su već porasle, pokrivač se ugradio u tlo, a korovi probijaju pa je zemlju potrebno prorahliti, korove uništiti, a biljke “ogrnuti”.

Ako na taj način “zbrinemo” našu papriku, rajčicu, patlidžane, mahune, sve zeljarice, ne moramo se bojati suše. Dovoljno je obilno zalijevanje svakih 14 dana i kasnije samo beremo plodove.

Razdoblje je idealno za sadnju jagoda. U intenzivnim jednogodišnjim nasadima, sadnice jagode preporučuje se saditi krajem jula ili početkom augusta jer tada će sadnica dati siguran i kvalitetan urod u sljedećoj vegetaciji.

Prije sadnje nemojte zaboraviti obaviti osnovnu gnojidbu NPK gnojivom, a ako je ikako moguće, naša humusom siromašna tla obogatite stajnjakom ili nekim drugim organskim gnojivom.

Što se tiče ukrasnog bilja, august je vrijeme da se sve ocvale trajnice razmnože dijeljenjem. Lukovice koje smo izvadili iz zemlje treba redovito pregledati da ih ne oštete miševi.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/6yka.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.