NaslovnicaBiHAvdović: Post...

Avdović: Postoje i ekonomski jače zemlje – a još nisu članice UN-a

O 30 godina od prijema Bosne i Hercegovine u UN za Dnevnik 2 je govorio publicist i novinar Erol Avdović.

“Najveće dostignuće je to što smo članica UN-a jer postoje zemlje koje su ekonomski jače i važni su faktori međunarodne zajednice – a još nisu članice UN-a. Bosna i Hercegovina se nekako prošetala, zbog tragičnih je događanja imala jedan lagan ulazak, u paketu sa Hrvatskom i Slovenijom. Uz one zvjezdane trenutke kao što je nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN 2010. i 2011., bilo je uspona i padova, ali uglavnom ona je jedna od ravnopravnih 193 zemlje članice UN-a”, podsjetio je Avdović.

Osude ruske invazije jasan su pokazatelj za koji se put BiH opredijelila. Ne bi valjalo da je drugačije, kaže Avdović. To je uradila i Srbija i bilo bi nesuvislo da BiH nije osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Na izjave lidera uglavom iz RS-a – da BiH nije osudila Rusiju – Avdović ističe kako je u pitanju manverisanje Milorada Dodika: “Apsolutno sam uvjeren da on zna i razumije da BiH jeste sankionisala Rusiju, ali pokušava u izbornoj godini da manipuliše tom činjenicom, da se pravi da ne razumije. A bit će još sankcija. To što BiH još nije na ruskoj crnoj listi – dugo je do jeseni”.

“Rusija već neko vrijeme destabilizira naš region. Nažalost, BiH je jedno od tih geopolitičkih sredstava, da ne kažem – pijun, jer to je nemoguće, mi smo redovna članica UN-a. Rusija preko nas pokušava postići neke svoje ciljeve, posebno u svjetlu Ukrajine, koja je pružila neočekivano veliki otpor. Jasno je da bi stvari možda moglo doći i do veće destabilizacije ako stvari krenu gore po Rusiju kad je Ukrajina u pitanju”, upozorava Avdović.

O tome je li HDZ BiH ruski igrač, Avdović kaže kako je teško to tako reći i je li se neko u ime te stranke dogovorio prilikom nekih putovanja ili sa izravnim vazalima: “Prije svega mislim na Milorada Dodika, sa kojim je Dragan Čović imao komplementarnu, nadovezujuću politiku proteklih mjeseci. Ono što govori Čović kad je u pitanju Izborni zakon – odgovaralo je Rusiji. Dugo smo upozoravali na to da su neko vrijeme specijalni predstavnici američke administracije radili na postizanju istih ciljeva na destabilizaciji BiH. Sada se uvidjelo da je to tako, Čović i HDZ su odmakli od toga, ali u političkom ambijentu su ostale veoma toksične riječi predsjednika RH Zorana Milanovića, koji se stalno nadovezuje na politiku HDZ-a BiH i održava to aktuelnim u političkom prostoru BiH”.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.