Avaz: Visočani se truju smogom i nezdravim zrakom!

Dok nadležni pokušavaju utvrditi tačnost mjerenja zraka Visočani se truju smogom i nezdravim zrakom!

Pored Sarajeva, Zenice i Lukavca, Visoko je u proteklom periodu bilo jedna od najzagađenijih sredina u našoj zemlji, čemu u prilog govore i mjerenja koja na svojoj stranici objavljuje Ekoakacija, a koja su i posljednjih sedam dana u Visokom pokazala da je zrak nezdrav. I dok je kvalitet zraka prema mjerenjima sa stanice iz Visokog izuzetno loš po ljudsko zdravlje, iz Gradske uprave Visoko su se obratili Institutu „Kemal Kapetanović“ iz Zenice koji vrši mjerenja i upravlja mjernom stanicom, te posjeduje relevantne podatke o stanju kvaliteta zraka na području grada Visoko.

Institut „Kemal Kapetanović” u Zenici je Gradskoj upravi Visoko dostavio informaciju u kojoj je navedeno sljedeće: „Za proračun Indeksa kvaliteta zraka, na stranici Eko – Akcija, koriste se „sirovi podaci” koji nisu provjereni i validni, te često dolazi do prikazivanja nerealno visokih vrijednosti indeksa kvaliteta zraka.” – informisali su iz pomenutog Instituta, a ta informacija je trebala da smanji zabrinutost Visočana.

Ono što je interesantno, lokalni novinari su se obratili na adresu Eko Akcije, također s pitanjem o relevantnosti podataka, te je u odgovoru navedeno kako je stanica postavljena prije nekoliko mjeseci, da je nova, te da su mali izgledi da je mjerenje pogrešno, a interesantno je da su iz Eko Akcije naveli i da stanicu održava Institut „Kemal Kapetanović“ iz Zenice?

U cijeloj ovoj zbrci oko mjerenja kvaliteta zraka ispaštaju sami građani, a Visoko je definitivno izuzetno zagađen grad, čemu u prilog govori i fotografija s visočkih ulica, na kojoj se vidi magla i smog, i na kojoj je moguće „vidjeti“ i „osjetiti“ zagađenost zraka. Prema mjerenjima pomenute stanice, zrak u Visokom je proteklih pet dana bio nezdrav, a u ponedjeljak 9.decembra indeks kvaliteta zraka iznosio je 317 što je opasno po ljudsko zdravlje.

Avaz