“Autoputevi u BiH bi trebali biti besplatni, razloga je nekoliko”

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić na svom je FB profilu naveo razloge zbogčega bi putarina u BiH trebala biti beslatno

Razloga je nekoliko.

“Prvi i glavni razlog je, što su građani ti koji su finansirali gradnju autocesti, a ne entiteti ili javna preduzeća za autoceste. Svako od nas kada sipa gorivo u automobil, odvaja po litri goriva 0,20 KM posebne putarine za autoceste. Godišnje se u BiH potroši oko 1,5 milijardi litara goriva, tako da se samo po ovom osnovu prikupi minimalno 300 miliona KM naših novaca. Ovaj novac je više nego dovoljan za gradnju i održavanje autocesti. Ukoliko nije dovoljan, uvijek se dio može iz akciza na gorivo (koje idu u budžet nenamjenski) usmjeriti za održavanje autocesti.

Drugo, posebna putarina za autoceste se prikuplja unazad desetak godina. Neki naši sugrađani su do sada naplaćali ove putarine, a da možda nikada nisu koristili autocestu.

Treće, ako se već mora plaćati putarina za održavanje, neka ona bude simbolična i neka se plaća godišnje prilikom registracije, kao što se plaća i sada putarina za korištenje magistralnih cesti.

Četvrto, vinjete za strane državljane bi se kupovale na ulazu u državu.

Ukoliko postoji zaintersovanost, spreman sam se aktivno uključiti u izradu dokumentacije za izmjene zakona kako bi se ova inicijativa uputila u parlamentarnu proceduru” napisao je on.


Podsjetimo Vlada Republike Srpske usvojila je Uredbu o visini putarine, kojom se utvrđuje visina putarine na svih 106 kilometara autoputa koji je u upotrebi i to kroz zatvoreni sistem naplate putarine.

Uredbom se utvrđuje visina putarine za korišćenje autoputa po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine.

Kao stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine predviđene su periodične, mjesečne ili godišnje pretplatne karte koje će vrijediti za određenu relaciju i popusti u rasponu od 15% do 25% koji će vrijediti na cijeloj mreži atuputeva.

Tako će prema novom cjenovniku putarina za laka motorna vozila do naplatnog mjesta Kladari iz pravca Prnjavora iznositi 3 KM, iz pravca Drugovića 5, Laktaša 6, a najskuplja će biti iz pravca Čatrnje 10 maraka.

Putarina tako za autobus bez prikolice do, na primjer, naplatnog mjesta Prnjavor iz pravca Kladara iznositi devet maraka, a najskuplja će biti iz pravca Čatrnje 21 KM.

Za kamione sa četiri osovine sa ili bez prikolice putarina će, na primjer do naplatnog mjesta Laktaši iz pravca Drugovića iznositi 5 maraka, a najskuplja će biti iz pravca Kladara i iznosiće 30 KM.

Kompletan cjenovnik možete da pogledate klikom OVDJE.