Autoceste ulaze u PDV sistem: Slijedi poskupljenje putarina i gradnje!

1017

Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH otputovao je danas u Banja Luku na sastanak s Mirom Džakulom, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a na kojem bi Džakula trebao da Kariću preda odluku o tome kako Autoceste FBiH ulaze u sistem obveznika plaćanja poreza na dodatnu vrijednost (PDV), piše novinska agencija Patria.

Inače, do sada ova kompanija je bila društvo koje ne posluje komercijalno i nije osnovano radi sticanja dobiti, već svoje aktivnosti je obavljala na osnovu odobrenog Plana i programa od strane FBiH.

Na osnovu Rješenja Uprave za indirektno oporezivanje od 4. februara 2011. godine, JP Autoceste FBiH nije obveznik poreza na dodatnu vrijednost. Prostim rječnikom ovo će značiti poskupljenje putarine, ali i izgradnje u FBiH. Od ove odluke također više koristi imat će manji bh. entitet Republika Srpska jer se dio PDV sredstava slijeva u njihovu kasu, a što bi moglo utjecati na smanjenje gradnje u FBiH.

S obzirom da je sastanak u toku Karić je nedostupan za komentar, ali kako saznajemo menadžemnt Autocesta nije zadovoljan ovakvom odlukom.

Poznato je da se više gradi u FBiH, i više naplaćuje putarina, a sada bi građani mogli doživjeti nova poskupljenja, kao i usporenu gradnju, jer se dobit raspoređivala na gradnju novih cesta.

Naplata cestarine donosi solidan godišnji profit, pa je Federacija godišnje inkasirala više od 20 milion maraka.

Komentari

komentara