ZanimljivostiNauka i tehnologijaAustrijski institut za tehnologiju razvija bateriju od recikliranih materijala

Austrijski institut za tehnologiju razvija bateriju od recikliranih materijala

Austrijski institut za tehnologiju (AIT) predvodi put u budućnost sa svojom najnovijom inovacijom reciklirajuće baterije. Ovo istraživanje nije samo još jedan napredak u tehnologiji, već je i značajan korak ka održivijoj budućnosti.

AIT, poznat po svojim istraživanjima i inovacijama, sada se bavi izradom baterija od recikliranih materijala. Na tom ambicioznom projektu radi oko 35 stručnjaka u bečkom Floridsdorfu. Cilj jeste jasan – stvoriti baterije koje neće zahtijevati upotrebu problematičnih sirovina poput litija, nikla i kobalta.

Stare baterije, koje se trenutno recikliraju samo oko 40 posto, koristiti će se zajedno s alternativnim sirovinama poput otpada iz rudnika i silicija iz solarnih panela.

Cilj nije samo proizvodnja, već i stvaranje održive proizvodnje.

Marcus Jahn, voditelj istraživačke jedinice za baterije u AIT-u, ističe važnost smanjenja upotrebe resursa poput vode, struje i gasa u proizvodnom procesu. Osim toga, istražuju se različite vrste baterija koje bi mogle naći primjenu u različitim područjima, poput vozila i električnih skutera.

Za sada, konkretni ishodi istraživanja i razvoja još su nejasni, ali jedno je sigurno – AIT i njegovi partneri nas usmjeravaju prema svijetu “zelenih baterija”. Ovo je samo početak puta ka održivoj budućnosti, gdje tehnologija služi kao pokretač promjena ka boljem sutra, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE