NaslovnicaSvijetOkeanijaAustralija s ...

Australija s otoka Manus u SAD poslala još 17 migranata

Grupa od 17 migranata iz pritvornog centra na otoku Manus prebačena je u Sjedinjene Amerike Države. Riječ je o 11 pakistanskih državljana i šestoro pripadnika etničke grupe Rohingya koji su proteklih pet godina proveli u pritvornom centru na otoku u Papua Novog Gvineji.

Novozelandski državni radio javlja da je slanje migranata izvršeno u skladu s postignutim dogovorom SAD-a i Australije.

Glasnogovornik Koalicije za rješavanje migrantske krize u Pacifiku Ian Rintoul saopćio je da je s otoka Manus do sada u SAD poslano ukupno 147 migranata.

On je kazao da se u pritvornim centrima na otoku Manus i Port Moresby i dalje nalazi 600, a u kampu Nauru još 800 migranata.

Australske vlasti već pola decenije na otoke Nauru i Manus šalju migrante koji ilegalnim putem pokušavaju ući u zemlju. Vlada Australije čvrsto se drži stava da neće primati migrante, već im nudi povrat u zemlju porijekla ili slanje u treće zemlje.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.