Audi proizveo sintetički dizel od vode i zraka

513

Audi je proizveo novo gorivo za motore s unutrašnjim sagorijevanjem, što bi moglo imati velik uticaj kada je riječ o klimatskim promjenama, budući da je gorivo proizvedeno samo od vode i ugljičnog dioksida.

Pokusno postrojenje Audija u Dresdenu proizvelo je prve količine novog ‘e-dizela’. Baza goriva je ono što u Audiju nazivaju plava nafta, dok proces proizvodnje počinje uzimanjem električne energije iz obnovljivih izvora poput vjetra, Sunca ili energije vode. Zatim se pomoću te energije proizvodi vodik iz vode postupkom reverzibilne elektrolize. Vodik se potom miješa s CO2 koji se kroz dva hemijska procesa pretvara u CO, a to rezultira nastankom tekućine dugolančanih ugljikovodika, odnosno plavom naftom. Poslije toga slijedi rafiniranje iz kojeg nastaje sintetički ‘e-dizel’.

Audi tvrdi da ugljični dioksid kojeg sada koriste dolazi iz postrojenja za proizvodnju bioplina. Naglašavaju da je proces ekološki prihvatljiv budući da dio ugljikova dioksida dolazi iz zraka, što direktno utječe na emisiju stakleničkih plinova. Analiza ‘e-dizela’ pokazala je da je superiorniji u odnosu na fosilna goriva, te da ga nedostatak sumpora i fosilnih ulja čini ekološki prihvatljivijom opcijom. Ukupna energetska učinkovitost procesa stvaranja goriva korištenjem obnovljivih izvora  energije iznosi oko 70%.

Ovakvo gorivo može se kombinovati s komercijalnim dizel gorivom, kao što se to već radi sa biodizelom. S ‘e-dizelom’ motor radi tiše i manje zagađuje okoliš. Pokusno postrojenje u Dresdenu zasad proizvodi oko 160 litara sintetičkog dizela dnevno, a sljedeći cilj im je izgraditi komercijalnu fabriku.

Cijena sintetičkog dizela bila bi između 1 i 1,5 eura, što će biti konkurenta cijena u odnosu na cijenu dizela u Europi. Stvarna brojka ipak će najviše zavisiti o cijeni električne energije.

(gizmag.com)

Komentari

komentara