SvijetEvropaAtinska opservatorija: Zima 2023-2024. najtoplija zabilježena zima

Atinska opservatorija: Zima 2023-2024. najtoplija zabilježena zima

Grčka je zabilježila “rekordnu prosječnu temperaturu od 11,8 stepeni Celzijusa” tokom zime 2023-2024, opisanu kao “najtopliju ikada zabilježenu u zemlji”, izjavio je danas AFP-u Kostas Laguvardos, direktor istraživanja Atinske opservatorije.

“To je najviša prosječna temperatura između decembra, januara i februara” zabilježena od 1960. godine, kada su u Grčkoj počeli da se prikupljaju meteorološki podaci, rekao je Laguvardos, pozivajući se na preliminarne podatke odjeljenja za klimatske promjene Evropske opservatorije Kopernikus koje je analizirao njegov tim.

Prema Atinskoj opservatoriji, srednja maksimalna temperatura u Grčkoj između 1960. i 2024. godine za zimski period pokazuje porast od 1,8 stepeni Celzijusa. “Temperature tokom zime 2023-2024 bile su veće od zime 2015-2016”, koja se do sada smatrala najtoplijom u posljednjih nekoliko decenija, navodi se u saopštenju opservatorije.

Laguvardos je ocijenio da bi šire područje Atine, centar i sjeveroistok zemlje, kao i Kikladska ostrva u Egejskom moru i istočni Krit trebalo da se suoče sa problemima suše 2024. Kao i druge mediteranske zemlje u kojima su temperature bile veoma visoke 2023. godine, Grčka je prošlog ljeta prošla kroz jednu od najdužih epizoda toplotnog talasa, obilježenu razornim požarima.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE