NaslovnicaZanimljivostiAstronauti će...

Astronauti će uz pomoć 3D printera u svemiru napraviti dio ljudskog koljena

Biopritani dijelovi tijela mogli bi biti ključni u budućim medicinskim tretmanima, a naučnici ulažu velike napore kako bi ih testirali.

Američka svemirska agencija NASA, kompanija Redwire i centar 4DBio3 (Uniformed Services University of Health Science Center for Biotechnology) šalju novi 3D bioprinter na Međunarodnu svemirsku stanicu gdje će obaviti bioprintanje meniskusa ljudskog koljena u orbiti, dok će se rezultati proučavati na zemlji. Ovo bi u najboljem slučaju trebalo dovesti do razvoja tretmana za povrede meniskusa koje često imaju američki vojnici.

Redwire se nada da će njegova tehnologija proizvoditi cijele organe u svemiru iako je to dugoročni cilj. Kompanija koristi NASA-in projekt Advanced Plant Habitat kako bi identificirala gene za biljke koje mogu opstati u svemiru. Pored toga, testirat će se pasivno hlađenje elektronike u uvjetima niske gravitacije.

3D printer pod nazivom BioFabrication Facility će biti poslan na ISS već 6. novembra iz NASA-ine svemirske luke na otoku Wallops. Ista raketa će ponijeti i dodatni teret.

Ovo nije prvi 3D printer koji će se naći u svemiru. NASA je prošle godine poslala Redwireov printer na ISS u namjeri da se demonstrira printanje lunarnog tla. Tehnologija bi jednog dana mogla pomoći kolonizatorima da na Mjesecu izgrade staništa bez potrebe za zalihama sa Zemlje. Bioprinter je praktičniji, a ako istraživanje bude uspješno, ljekari bi mogli zamjenjivati oštećene dijelove tijela bez oslanjanja na donore i neorganske implantate.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.