NaslovnicaZanimljivostiAsteroid veli...

Asteroid veličine Eiffelovog tornja prolazi pored Zemlje 11. decembra

NASA je saopštila da će asteroid veličine Eiffelovog tornja proći pored Zemlje 11. decembra.

Ogroman svemirski kamen dužine 330 metara kreće se u smjeru Zemlje.

Asteroid označen kao “4660 Nereus” proći će na 7,4 miliona kilometara od Zemlje, što ga svrstava u potencijalno opasnu kategoriju.

Ipak, nema mjesta za paniku budući da “Nereus” nije na putanji na kojoj bi mogao udariti u Zemlju, prenosi “New York Post”.

NASA očekuje da se asteroid neće približiti na više od 3,86 miliona kilometara, što je otprilike 10 puta veća udaljenost od one između Mjeseca i Zemlje.

Američka svemirska agencija smatra da je bilo koji svemirski objekat koji prolazi na udaljenosti do 190 miliona kilometara od Zemlje, zapravo, potencijalno blizu.

Asteroid “4660 Nereus” prvi put je uočen 1982. godine. Ovaj asteroid primjetila je astronom Elenor Helin.

Ovaj asteroid prolazi često pored Zemlje, pa su NASA i japanska svemirska agencija Jaksa razmatrale mogućnost da ga pomjere sa putanje pomoću svemirske letjelice “Hayabusa”, navodi “New York Post”.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.