Lokalne TemeAsocijacija arhitekata u BiH podržala inicijativu za zatvaranje ulice Čaršijske u...

Asocijacija arhitekata u BiH podržala inicijativu za zatvaranje ulice Čaršijske u Visokom za saobraćaj motornih vozila i pretvaranje u pješačku zonu

U toku je inicijativa za zatvaranje Ulice Čaršijske u Visokom za saobraćaj motornih vozila i pretvaranje u pješačku zonu.

Svoju podršku možete dati na linku:

Peticija

”Inicijativa predstavlja vrlo intuitivno i logično rješenje, podržano samim navikama građana i prethodnim iskustvom zatvaranja ulice u ljetnim mjesecima. Prednosti ovakve urbane transformacije su višestruke, a dokazane su na primjerima gradova diljem svijeta – od evropskih sa uskim historijskim ulicama do velikih svjetskih metropola sa mnogo širim i dužim saobraćajnicama. Pojačan pješački saobraćaj dokazano generiše veću ekonomsku dobit za područje u kojem je primijenjen. Lokalno poslovanje može samo da crpi benefite od većeg prisustva potencijalnih korisnika i kupaca. Stvara se siguran prostor na otvorenom za djecu, starije i omladinu. Uz podršku građana i gradske uprave pješačka zona u ulici Čaršijska može zaista postati izvanredan prostor za socijalizaciju, rekreaciju, ugođaj, objedovanje na otvorenom, interaktivno druženje, turizam, umjetnost, odmor i jačanje lokalnog identitet.” – Dr. sci. Tijana Tufek Memišević dipl.ing.arh, arhitektica i urbanistica.

aabh.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE