Asimilaciju je teško zaustaviti, ali se može ponosno nositi porijeklo

Stotine djece i omladinaca iz dijaspore je poslednjih godina prošlo kroz programe upoznavanja Bosne i Hercegovine, njene historije, tradicije i kulture.

Piše: Alem Dedić / Al Jazeera

„Drago mi je da imam priliku ispričati kako je jedan program u Bosni i Hercegovini promjenio moj život i mnogo, mnogo života prije i poslije mene“, započinje priču osamnaestogodišnja Sara Kišija iz Sjedinjenih Američkih Država o programu pod nazivom „Mala medresa“ koju već sedam godina realizira Medresa „Osman ef. Redžović“ iz Visokog u saradnji sa Islamskom zajednicom Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Kroz ovaj program do sada je prošlo više od 300 djece i omladinaca i cilj mu je da, tokom dvije sedmice koliko program traje učesnici kroz izlete i putovanja upoznaju ljepote Bosne i Hercegovine, uče njenu historiju, bosanski jezik i vjeru.

„Već četvrtu godinu učestvujem u programu. Moja prva godina ‘Male medrese’ je bila 2015. godine. Imala sam 14 godina i trudila sam se da uradim bilo šta samo da me roditelji ne pošalju na taj program. Plakala sam i govorila da ću izgubiti dvije sedmice ljetnog raspusta zbog nekog programa. Bila sam jedina djevojka iz Salt Lake City koja je aplicirala za program i nisam poznavala nikoga. Već na samom otvaranju programa upoznala sam vršnjakinje s kojim sam prijatelj do današnjeg dana. ‘Mala medresa’ je mjesto gdje smo mogli svi pronaći odgovore na pitanja ko smo, šta smo, odakle smo, šta znači biti Bošnjak/Bošnjakinja. Mi smo grupa djevojaka i momaka koji su dvije sedmice bili non-stop zajedno i svako od nas je naučio nešto o našoj lijepoj vjeri, kulturi i našoj zemlji. Za dvije sedmice imamo čas Bosanskog jezika, Historije Bosne i Hercegovine, učili smo o kraljici Katarini, Kulin banu, Tvrtku, šta je stećak, raspad Jugoslavije, genocid u Srebrenici itd.“, govori Kišija.

Svi učesnici rođeni u Americi

Ove godine u programu „Mala medresa“ učestvovalo je 54 djece iz 23 grada iz SAD-a i Kanade. Ono što je još zanimljivo jeste da su svi ovogodišnji učesnici rođeni u Americi. Samo petnaest dana zajedničkog druženja je već stvorilo mrežu poznanstava koja će se proširivati i jačati. A zadovoljstvo roditelja se pokazuje i tim da imaju samo riječi hvale i da se već na završnoj ceremoniji određen broj već raspituje o upisu za narednu godinu.

„Asimilaciju je teško zaustaviti, ali je potrebno da mi radimo na tome da mladim generacijama ponudimo projekte i programe koji će ih izgraditi kao ličnosti koje su spremne da na svakom koraku sa ponosom ističu svoje porijeklo i sve ono što sa tim ide. A ovaj projekat baš to čini. Današnji mladi koji odrastaju daleko od domovine svojih roditelja kroz održavanje jake veze sa maticom imaju šansu da iz svoje tradicije, kulture i drugih aspekata donesu pozitivne vrijednosti u zemlje u kojima živimo“, kaže Alija Džekić, koordinator programa u SAD-u.

Svi oni koji su direktno uvezani u organizaciju „Male medrese“ su svake godine sve zadovoljniji realizacijom. Rad na programu traje tokom cijele godine, tako da se konstantno traže i razvijaju nove ideje za nastavni plan, za edukacione izlete i sve ostalo što bi program učinilo uspješnijim naredne godine.

Svake godine se postavljaju neki novi standardi, govori Džekić i organizacija svake naredne godine mora da bude na takvom nivou da zadovolji striktne uslove organizacije, ali i potrebe  polaznika i njihovih roditelja. Ovaj program nije samo dvosedmični izlet za polaznike, jer mora biti kvalitetan program koji će od polaznika napraviti lidere naših zajednica i one koji će raditi za njihov dalji uspjeh i prosperitet.

Ulog u budućnost

„U dijaspori općenito, posebno u ‘daljoj’, neevropskoj dijaspori, rađa se i raste generacija koja nema dovoljno prilika učiti o svojoj vjeri, o bosanskom jeziku, o bošnjačkoj kulturi i tradiciji. ‘Mala medresa’ je naš odgovor na problem asimilacije, ali istovremeno i ulog u budućnost Bošnjaka i njihovih džemata u dijaspori“, kaže Dženan Handžić, direktor Medrese „Osman ef. Redžović i autor ovog projekta.

Handžić ističe da je „Mala medresa“ misijski projekt. Zadovoljni smo dokle god broj kandidata za učešće u programu raste. Prave efekte projekta moći ćemo sagledavati tek decenijama kasnije.

Da je projekat uspješan i da su njime zadovoljni i polaznici i njihovi roditelji govori i činjenica da jednu trećinu polaznika čine “povratnici”, odnosno kandidati koji su prošle godine učestvovali u projektu i poželjeli doći ponovo.

„Za njih smo osmislili poseban, napredni program edukacije. Izloženi smo ogromnom pritisku da povećamo broj kandidata koje primamo u program. Za sljedeću godinu smo smislili način kako da to i učinimo, a da se ne odrazi negativno na kvalitet programa. Kvalitet je na prvom mjestu i ne smije doći u pitanje. Želimo upoznati i ljudski dotaknuti svakog tinejdžera koji nam dođe“, ističe Handžić.

Upoznaj svoju domovinu

I Udruženje „Prosvjetitelj“ iz Švicarske već pet godina realizira projekat „Upoznaj svoju domovinu“ kroz koji je prošlo više od stotinu djece i mladih iz Švicarske, ali i BiH. Ciljevi ovog programa su slični kao i kod „Male medrese“, upoznati domovinu BiH, njenu historiju, jezik i ljepote.

„Naše zadovoljstvo ogleda se u zadovoljstvu djece i njihovih roditelja. Od izuzetne nam je važnosti održavanje veze naše djece sa domovinom. Mi insistiramo da djeca sa svih govornih područja iz Švicarske komuniciraju između sebe na bosanskom jeziku. Nažalost, to nije uvijek tako“, kaže Senad Džihanović, predsjednik Udruženja.

Glavni motiv za ovaj projekat, govori Džihanović, jeste upravo omladina koja je izrazila želju da se neštvo ovakvo organizuje. Cilj ovog projekta jeste upoznavanje sa prirodnim ljepotama, kao i sa historijskim nasljeđem.  

„Odgovorili smo ovom izazovu na adekvatan način i ove godine je 20 mladih ljudi učestvovalo u programu. Svake godine bivamo bolji i zaista možemo biti ponosni na ovaj, već sada peti uspješno odrađeni kamp. Trenutno sumiramo rezultate, a u toku su i pripreme za naredni kamp, jer dobra priprema je pola posla“, ističe Džihanović.

U projektu „Upoznaj svoju domovinu“ često učestvuju cijele porodice. Jedna od takvih jeste i porodica Šljivar Nefada. Pored Nefada i supruge, ove godine je i njhove troje djece učestvovalo u programu.

„Kao dijete od 13 godina morao sam napustiti BiH i nisam imao prilike obići sva lijepa mjesta naše domovine. Iskoristio sam priliku i mogućnost kampa, obišli smo domovinu, naučili mnogo toga što nismo znali“, ističe pozitivno iskustvo Šljivar.

Izvor: Al Jazeera