AS Holding postao drugi najveći dioničar Bosnalijeka!

TEŠNJACI U VELIKOM NALETU: AS Holding postao drugi najveći dioničar Bosnalijeka!

Tešanjski AS Holding ušao je u vlasničku stukturu Bosnalijeka kupovinom dionica koje je prodao luksemburški fond HADEN S. A. putem vanredne aukcije održane na Sarajevskoj berzi, saznaje Indikator.ba.

Na ovaj način AS Holding postao je drugi najveći dioničar Bosnalijeka, odmah iza KBC Euro Credit Capitala sa Malte koji posjeduje 23,6 posto dionica.

Haden S.A. je prodao prvi dio od 10 posto dionica u Bosnalijeku za 17 miliona KM 10. decembra prošle godine, kada se kao kupac pojavila Raiffeisen bank BiH d.d. Sarajevo, a 4. februara prodao je i preostalih 15,9 dionica, koje je kupio AS Holding za 18,8 miliona KM.

Ostali najveći dioničari Bosnalijeka su Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina sa 11,4 posto (skrbnički račun), libijski The Economic and Social Development Fund sa 7,6 posto, otd.

Tešanjski AS Holding, u privatnom vlasništvu porodice Hrvić, drugi je najveći privatni poslodavac u BH s oko 4500 radnika. U okviru Holdinga posluju sarajevski Klas i Sprind, visočki Vispak, velikokladuški Agorokomerc, itd.