BiHArnaut: Načelnica u Visokom izgubila spor protiv novinara zahvaljujući Europskom sudu, tako...

Arnaut: Načelnica u Visokom izgubila spor protiv novinara zahvaljujući Europskom sudu, tako treba biti sa svim javnim ličnostima

Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, uputio je Inicijativu kojom od nadležnih tijela entiteta i Brčko Distrikta BiH traži da u zakone o zaštiti od klevete ugrade različite standarde prihvatljivosti, tolerancije i dokazivanja kada su u pitanju navodne klevete protiv javnih ličnosti u odnosu na privatne osobe, a u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

“Ja mislim da kada je neko plaćen za neki posao da ga treba raditi. Nas pet do šest nas tako misli, Saša Magazinović, Peđa Kojović, Aida Bručija i još dvoje-troje. Često ih vidim u Parlamentu i jako puno inicijativa i zakona predlažu. Ja ću zadnji biti za da poslanik uz Zenice, Bihaća, Tuzle provodi svoje vrijeme u Sarajevu, oni su puno korisniji tamo gdje djeluju. Svaku inicijativu koju sam podnio je rezultat mojih razgovora sa glasačima”, kazao je Arnaut.

Kada je riječ o navedenoj Inicijativi, Arnaut je kazao:

“Jučer sam imao sastanak sa društvom Bh. novinara i obavijestili su me da je trenutno u toku više od 1000 tužbi protiv novinara. Mediji su u strahu, pogotovo manji mediji, njihovi novinari provode vrijeme na sudu umjesto da rade svoj posao”, kazao je i dodao:

“Svako ko sebe svjesno stavi u javni prostor, nisu nužno političari, spadaju u javne ličnosti. Političari najviše tuže novinari iako imaju mogućnost da se brane od kritika. Kada se neko stavi svjesno u javni prostor ne može od medija očekivati samo svoju promociju. Ja nikada nisam tužio novinara”.

Poručuje da je potrebno izmijeniti zakon.

“Neophodno je izmijeniti zakon da se kaže da će se za političare primjenjivati viši standard. Od 1964. godine kada je Vrhovni sud SAD-a uspostavio taj standard, on je vrlo jasan. Ova inicijativa treba biti usvojena na državnom parlamentu, nadam se da će što brže profunkcionisati”.

Dodaje i kako je potrebno da se sporadična praksa u različitim sporovima promijeni u zakonima.

“Sporadična je praksa u našim sudovima u BiH. Ja zaista čestitam Udruženju BH novinara koji su podržavali ovaj spor u Visokom gdje je načelnica tužila novinare zbog nekih tekstova i izgubila je taj spor zato što je sud primijenio praksu Europskog suda za ljudska prava. To u suštini i treba uraditi, međutim praksa je sporadična i zbog toga mislim da je neophodno izmijeniti zakon, da se eksplicitno u zakonima kaže da će se za političara, odnosno javnu ličnost primjenjivati viši standardi”, zaključio je Arnaut.

 

Visoko.co.ba/N1info.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE