NaslovnicaZanimljivostiArheolozi pro...

Arheolozi pronašli opijum u grnčariji staroj 3.500 godina

Izraelski arheolozi kazali su kako su pronašli talog opijuma u grnčariji staroj 3.500 godina što dokazuje teoriju da je ova halucinogena droga korištena prilikom drevnih rituala sahranjivanja.

Tokom iskopavanja u centralnom izraelskom gradu Jehud otkrivena je serija grobova iz perioda kasnog bronzanog doba, zbog nakon čega je počela naučna istraga lokacije i pronađenih objekata.

Jedan od pronalazaka je i grnčarija u kojoj je bilo biljaka opijuma što je naučnicima bilo polazište za ispitivanje da li je grnčarija korištena za čuvanje droge.

U ranije otkrivenim spisima sugeriše se da je opijum korišten prilikom rituala sahranjivanja u Kananu.

U današnjem saopćenju navodi se da je talog opijuma pronađen u osam krčaga i da su ovi predmeti vjerovatno “postavljani tokom ceremonijalnog objedovanja, izvođenja obreda i rituala živih za preminule članove svojih porodica”, rekao je arheolog Ron Beri.

Prema njegovom objašnjenju, tokom ovih ceremonija članovi porodica bi “pokušali da prizovu duh svojih pokojnih rođaka i uđu u ekstatičko stanje korištenjem opijuma”.

Ipak, Beri priznaje da i dalje ima mnogo toga nepoznatog o tim drevnim vremenima i da može samo da se spekuliše šta se radilo sa opijumom.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.