“Arheološko-turistički park Ravne 2” postao je bogatiji za još jednu instalaciju

“Arheološko-turistički park Ravne 2” postao je bogatiji za još jednu instalaciju. Radnici Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” postavili su 13. marta 2017. sedam betonskih kugli u drugoj dolini Parka. Tako je napravljen mini park koji upozorava posjetioce na fenomen kamenih kugli širom svijeta.

Naime, kamene kugle iznimne starosti su nađene u Kostariki, Meksiku, Uskršnjem Otoku, Novom Zelandu, Rusiji, Turskoj, Tunisu, Egiptu, Albaniji, Hrvatskoj, Srbiji… Oblikovane su od različitih materijala: vulkanskog, granita, kokine/pješčara, krečnjaka.

Fondacija se već 12 godina bavi istraživanjem ovog fenomena na tlu Bosne i Hercegovine. Do sada su kamene kugle registrirane na dvadeset lokacija širom BiH, od Zavidovića, Gračanice, Žepča, Vareša, Kaknja, do Teočaka, Banja Luke, Velike Kladuše, Zenice, Konjica i drugih gradova.

Posteri s fotografijama i dvojezičnim tekstom su postavljeni u ovom mini-parku, tako da će se posjetici moći educirati o ovom fenomenu. Pet kugli je postavljeno u obliku pentagrama, koji simbolično predstavlja čovjeka (glava, ruke, noge), ali i fizički i duhovni svijet (četiri elementa kreacije – voda, zrak, zemlja, vatra, plus duhovna dimenzija). Dvije kugle se nalaze u potoku, što simbolično upućuje na njihove lokacije pokraj vode i energetski potentnih tačaka.

Kugle u parku “Ravne 2” su napravljene od lijevanog betona i imaju masu od 2.200 kg. Za njihov prijevoz i postavljanje bila je potrebna moderna tehnologija, kamion i bager. Kako su drevni graditelji oblikovali sferične kugle i prenosili ih, a podsjetimo najveća svjetska kamena kugla ima 37 tona i otkrivena je kod Zavidovića, ostaje neobjašnjeno.

Donatori za ovu instalaciju u parku su češki ljekari Peter i Slavka Hajduk, vlasnici “Aura Medical Clinic” iz Praga.

/piramidasunca.ba/