NaslovnicaPreporukaArgentinska l...

Argentinska laguna zbog zagađenja postala roze boje

Laguna u Patagoniji u Argentini je postala roze boje, a razlog je zagađenje.

Aktivisti za zaštitu okoliša i ekspert tvrde da je promjena boje lagune povezana s hemikalijom koja se koristi za očuvanje škapa za izvoz. Miris u blizini lagune je užasan.

Foto: TRT World
Foto: TRT World

Boja potiče od natrij sulfita, antibakterijskoj proizvoda koje koriste fabrike ribe, a koji stvara otpad povezan s kontaminiranom vodom u obližnjoj rijeci Chubut koja se ulijeva u lagunu Corfo. Lokalni stanovnici se odavno žale na neugodan miris i druge probleme povezane s ekosistemom.

“Oni koji bi trebali kontrolisati situaciju dozvoljavaju trovanje ljudi”, rekao je aktivist Pablo Lada optužujući vladu za zagađenje.

Laguna je postala roze boje prošle sedmice te se zadržala u takvom stanju i ove sedmice. Razlog promjene boje je natrij sulfit iz ribljeg otpada koji bi prema lokalnom zakonu trebao biti treniran prije odbacivanja.

Foto: TRT World
Foto: TRT World

Lokalno stanovništvo je u znak protesta blokiralo saobraćajnice koje kamioni koriste za prijevoz obrađenog ribljeg otpada. Dnevno prolaze desetine kamiona.

Međutim, vlasi tvrde da boja nije štetna te da će nestati za nekoliko dana.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.