ZanimljivostiApple priprema velike novitete: Stiže nam novi iPhone

Apple priprema velike novitete: Stiže nam novi iPhone

Nedavno su se na internetu pojavile glasine o tome kako Apple za septembar ove godine planira čak tri nova modela pametnih telefona – nasljednike trenutnih telefona (iPhone 6S i 6S Plus) te jeftiniji iPhone 6C. To je u skladu s Appleovom ranijom politikom jer su do sada svake druge godine predstavljali ‘S’ modele iPhonea, no analitičar iz KGI Securitiesa Ming-Chi Kuo kaže kako Tim Cook i ekipa za ovu godinu pripremaju velike promjene te će u septembru predstaviti iPhone 7 i 7 Plus.

Tim Cook će preskočiti modele ‘S’ jer takvi modeli obično donose manja poboljšanja i odmah će prikazati ‘sedmicu’ koja bi uveliko mogla promijeniti način na koji koristimo telefone, odnosno aplikacije. Naime, Kuo je u izvještaju za investitore napomenuo kako će Apple u novim modelima iPhonea primijeniti Force Touch tehnologiju koju su predstavili u Apple Watchu i novom MacBooku. Riječ je o tehnologiji koja ‘prepoznaje’ jačinu dodira po ekranu (odnosno po touchpadu), a na novim telefonima ova bi se tehnologija trebala razlikovati jer neće direktno prepoznati jačinu dodira, već ‘veličinu prostora kojeg prst dotakne’ i na taj način odrediti jačinu dodira. Force Touch tehnologija na mobilnim uređajima mogla bi uvelike promijeniti način na koji koristimo telefone i aplikacije jer će različiti dodiri po ekranu omogućiti korištenje novih opcija unutar aplikacija.

Iako ćemo do predstavljanja novih iPhonea sigurno pročitati brojne glasine oko noviteta koje priprema Tim Cook, treba napomenuti da se Ming-Chi Kuo u prošlosti pokazao kao odličan prognozer te su se njegove brojne prognoze vezane uz Appleove uređaje pokazale tačnima. Što se tiče ostalih stvari vezanih uz telefone ove kompanije, i Kuo kaže kako Apple neće mijenjati dijagonale ekrana te će iPhone 7 imati 4,7 inčni ekran, a iPhone 7 Plus ekran dijagonale 5,5 inča, no on smatra kako su prijašnje informacije o jeftinijem modelu iPhonea 6C lažne te kako ove godine ne trebamo očekivati predstavljanje navedenog modela.

federalna.ba/MacRumors


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE