ZanimljivostiApple predstavio macOS Sonoma s modom za igre i podrškom desktop widgeta

Apple predstavio macOS Sonoma s modom za igre i podrškom desktop widgeta

Apple je na svojoj WWDC 2023 konferenciji predstavio najnoviju verziju svog desktop operativnog sistema, a to je macOS Sonoma.

Ključne karakteristike su podrška za widgete na desktopu, novi mod za igre, kao i pokretni screensaveri. Update poznat i kao macOS 14 bi trebao biti dostupan u beta verziji za developere uskoro, kao i u javnoj beta verziji u narednim sedmicama. Opća dostupnost se očekuje nešto kasnije ove godine.

Widgeti se mogu prevući iz Notification Centera na desktop ili se uvesti s iPhonea putem Continuityja ukoliko je uređaj spojen na istu Wi-Fi mrežu. Oni mogu biti interaktivni (omogućeno je označavanje stavki s liste obaveza ili kontrolisanje reprodukcije medija ili povezanih pametnih kućnih uređaja), a dizajnirani su i da se “utope” u pozadinu kada se prozor otvori.

Tu je i novi Game Mode za Mac koji je dizajniran tako da daje prioritet igri u pristupu CPU i GPU resursima, ali i da smanji kašnjenje u slučaju spojenih AirPods slušalica te Xbox i PlayStation kontrolera. Iz Applea kažu da ovaj način rada funkcioniše sa svim naslovima. Kako bi potvrdio svoju posvećenost igranju igara, Apple je ugostio i developera igara Hidea Kojimu, koji je putem streama najavio dolazak igre “Death Stranding Director's Cut” na macOS.

Videokonferencije su također poboljšane, a tu je sada i funkcija Presenter Overlay koja omogućava prikazivanje sadržaja popu slideshowa iza sebe dok lice ostaje na kameri. Zajedno sa setom reakcija s AR efektima koji se mogu aktivirati tokom poziva, ove funkcije se očigledno mogu koristiti u bilo kojoj aplikaciji za videokonferencije.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE