PreporukaApple izgubio poziciju najvrijednije kompanije na svijetu

Apple izgubio poziciju najvrijednije kompanije na svijetu

Apple je izgubio poziciju najvrijednije kompanije na svijetu uslijed široke rasprodaje tehnoloških dionica. Proizvođač nafte i plina iz Saudijske Arabije, Aramco, preuzeo je prvo mjesto od proizvođača iPhone-a po prvi put u skoro dvije godine. Investitori su prodavali dionice u tehnološkim firmama ulazeći u ono što smatraju manje rizičnom imovinom. Bitcoin, druge velike kriptovalute i digitalna imovina nastavili su naglo da padaju. U srijedu, dionice Apple-a pale su za više od 5% u New Yorku, da bi trgovački dan završile sa tržišnom vrijednošću od 2,37 milijardi dolara (1,94 milijarde funti). To znači da je izgubila svoju poziciju najvrijednije kompanije na svijetu od proizvođača nafte i plina Aramco, čija je vrijednost procijenjena na 2,42 milijarde dolara.

Ovo je prvi put da je Aramco zauzeo prvo mjesto od 2020. godine. Dionice su porasle svim proizvođačima energije ove godine, s obzirom na to da su cijene sirove nafte i prirodnog plina porasle. U međuvremenu, dionice Apple-a su pale za skoro 20% od početka ove godine nakon rasprodaje tehnoloških dionica.

Foto: Daily Sabah

Nakon što su službeni podaci pokazali da se inflacija u SAD-u nalazi na svom maksimumu nakon više od 40 godina, tehnološki težak Nasdaq je u srijedu zabilježio pad od 3.2%. Rastuće cijene bile su najveća prijetnja oporavku globalne ekonomije nakon pandemije COVID-a. Centralne banke širom svijeta odgovorile su na problem podizanjem kamatnih stopa, što je pokrenulo odustajanje od rizičnijih ulaganja zbog zabrinutosti da će veći trošak zaduživanja usporiti ekonomski rast.

Japanska kompanija SoftBank Group je u četvrtak prijavila rekordan gubitak od 26,2 milijarde dolara u svom poslovanju sa fondom Vision, jer je vrijednost njenih tehnoloških investicija opala. Ovaj gubitak je bio ogromna suprotnost u odnosu na prethodnu godinu kada je kompanija ostvarila rekordnu godišnju dobit. Od tada, broj kompanija u kojima SoftBank ima udjele, uključujući i kompaniju za prijevoz vozila Didi i Gabi, pao je u vrijednosti.

Napuštanje svega onoga što se smatra rizičnom imovinom, doprinijelo je padu cijene bitcoina ispod 27 hiljada dolara. Najveća i najpoznatija kriptovaluta na svijetu je izgubila oko 60% svoje vrijednosti otkako je dostigla rekordnu vrijednost u novembru prošle godine. Ether, digitalni novčić povezan sa ethereum blockchain mrežom, također je ponovo naglo pao i time izgubio više od 40% svoje vrijednosti u protekloj sedmici.

Apple je u januaru postao prva kompanija koja je dostigla procjenu na berzi od 3 milijarde dolara (2,2 milijarde funti). Bio je jedan od velikih pobjednika pandemije, jer su mjere uvedene zbog korona virusa dovele do povećanja potrošnje na razne uređaje. Prema podacima Svjetske banke, Apple-ova vrijednost je bila veća od vrijednosti britanske ekonomije koja iznosi 2,76 milijardi dolara.

Tokom karantina, najveće svjetske tehnološke kompanije zabilježile su porast potražnje jer su se ljudi sve više oslanjali na pametne telefone, tablete i laptope. U periodu od nešto više od 16 mjeseci, Apple-ova vrijednost na berzi je skočila sa 2 milijarde na 3 milijarde dolara.

U međuvremenu, državni naftni gigant Saudi Aramco imao je koristi od rasta cijena energije. Saudijska Arabija je najveći proizvođač u naftnom kartelu Opec-a, a Saudi Aramco je više nego udvostručio svoju neto dobit na 110 milijardi dolara u 2021. u odnosu na 49 milijardi dolara u 2020.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/BBC


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE