SvijetBliski istokApel iz Gaze: Broj povrijeđenih prevazilazi sve resurse koje imamo

Apel iz Gaze: Broj povrijeđenih prevazilazi sve resurse koje imamo

Indonezijska bolnica, u kojoj se nalaze preživjeli nakon napada na izbjeglički kamp Jabalia u sjevernom Pojasu Gaze, zatražila je pomoć zbog nedostatka medicinskih potrepština. Direktor bolnice Atif el-Kahlut rekao je da je veliki broj osoba koje su ubijene i povrijeđene u izraelskom napadu dovezeno u bolnicu.

Kahlut je naglasio da ima nestalih i zarobljenih ispod ruševina nakon napada, a zdravstveni timovi i timovi za traženje i spašavanje rade na lociranju tih osoba.

“Liječenje ranjenih se odvija na spratovima i hodnicima. Kapaciteti bolnice nisu dovoljni da opsluže ovoliki broj povrijeđenih, a broj povrijeđenih prevazilazi sve resurse koje imamo u našoj bolnici”, kazao je Kahlut.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze uputilo je u srijedu rano ujutru “posljednji” apel zemljama širom svijeta da opskrbe bolnice u enklavi gorivom kako bi spasili živote ranjenih i drugih pacijenata.

“Posljednje upozorenje, preostalo je još nekoliko sati prije gašenja glavnih električnih generatora u medicinskom kompleksu Al-Shifa i Indonezijskoj bolnici”, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Ashraf al-Qudra.

Uputio je apel zemljama proizvođačima nafte da hitno djeluju.

“Šaljemo poziv u pomoć zemljama diljem svijeta kako bismo spasili 42 djece na aparatima za održavanje života u inkubatorima, 62 ranjenika i pacijenta na vještačkom disanju, 650 pacijenata sa zatajenjem bubrega, stotine operacija u operacijskim salama, te druge bolesnike i ranjenike”, rekao je Al-Qudra.

Apelovao je i na “sve vlasnike benzinskih pumpi i građane koji imaju bilo kakvu količinu goriva ili znaju mjesto gdje ima goriva za opskrbu bolnica”.

Izraelska vojska proširila je svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod zračnim napadima Izraela od 7. oktobra.

U izraelskim napadima u Gazi ubijeno je 8.525 Palestinaca, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva u blokiranoj enklavi.

“Među žrtvama je 3.542 djece i 2.187 žena, dok su povrijeđene 21.543 osobe”, istakao je Al-Qudra.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je sve glasnije pozive međunarodne zajednice na prekid vatre, rekavši da bi to bila “predaja” Hamasu.

Izraelska blokada također je odsjekla Pojas Gaze od opskrbe gorivom, strujom i vodom.

Smanjene isporuke pomoći ne mogu zadovoljiti potrebe više od dva miliona stanovnika.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE