Anto Domazet: Ekonomski paritotizam je fluidna stvar

Situacija sa korona virusom donijela nam je neku novu normalnost, a ta nova normalnost pokazuje da će ekonomija morati više da se oslanja na vlastite potencijale.

Ovo je kazao ekonomista Anto Domazet u razgovoru sa Federalnu televiziju.
Domazet je upozorio kako treba stvarati konkurentan proizvod, ali kako je ekonomski patriotizam o kome se u vrijeme korona krize često govori “fluidna stvar”.

– Ekonomski paritotizam je fluidna stvar. Vi možete biti jako raspoloženi na riječima, ali kada se nalazite pred policom i birate proizvod onda se pokazuje ko ste i šta ste. Ja nikad ne bi vjerovao našim istraživanjima koja su rađena na Ekonomskom fakultetu. Mi razlikujemo spremnost i sklonost za potrošnju. Dakle, stvarno ponašanje u potrošnji. Neko će Vam u anketi odgovoriti da obavezno troši domaće proizvode ali će na polici izabrati proizvod koji nije bosanskohercegovački, objasnio je svoje stajalište Domazet.

On smatra da u BiH može da razvije jako kvalitetne proizvode iz domena široke potrošnje i da bi na tome bi trebalo insistirati kao načinu ostvarenja rasta. Međutim, treba imati u vidu da to treba biti konkurentna proizvodnja i proizvodnja koja vodi računa o potrošaču, ne samo u smislu kvaliteta nego u smislu komunikacije, razvijanja emocija sa potrošačima.

– Najveća slabost bosanskohercegovačkih proizvoda što su oni proizvodi a nisu brendovi, dakle nisu razvili emotivnu vezu sa potrošačima i to potrošači “kažnjavaju”. U slučaju istog proizvoda domaćeg i uvoznog, biće preferiran uvozni ukoliko ima bolju komunikaciju sa potrošačem, izrazio je emocije i snažniji je brend, kazao je Domazet.

Dodao je, između ostalog, da puno treba ulagati u marketing, brendiranje i to je osnova da proizvodi u BiH pređu u brendove i budu prihvaćeni od potrošača.

indikator