NaslovnicaPreporukaAngelina Joli...

Angelina Jolie u protutužbi optužila Brada Pitta za fizičko zlostavljanje

Angelina Jolie podijelila je nove detalje o događajima na letu aviona 2016. godine koji je doveo do raspada njenog braka s Bradom Pittom, opisujući navodno nasilno ponašanje.

U kontratužbi u sklopu tekuće pravne bitke oko francuske vinarije čiji je bivši bračni par nekada bio suvlasnik, glumac je u utorak podnio dokumente u Los Angelesu. Odvjetnici 47-godišnjakinje tvrde da su pregovori da Jolie proda svoj udio u Chateau Miravalu Pittu propali zbog njegovog zahtjeva da potpiše “ugovor o tajnosti podataka koji bi joj ugovorom zabranjivao da izvan suda govori o Pittovom fizičkom i emocionalnom stanju zlostavljanje nje i njihove djece”.

Podnesak, o kojem je prvi izvijestio New York Times, opisuje fizički i verbalni ispad Pitta u septembru 2016. dok su par i njihovo šestero djece letjeli iz Francuske u Kaliforniju. Prema sudskim dokumentima, “Pitt je davio jedno od djece, a drugo udario u lice” i “zgrabio Jolie za glavu i tresao je”. U jednom trenutku “polio je pivom Jolie, a u drugom je djecu polio pivom i crnim vinom”. Jolie je nekoliko dana nakon putovanja podnijela zahtjev za razvod, što su istražile savezne vlasti, koje imaju nadležnost nad letovima. FBI je odbio podići kaznenu prijavu.

U redigiranom FBI-jevom izvještaju o slučaju kojeg je ljetos dobilo nekoliko novinskih kuća navodi se da je jedan agent američkom državnom odvjetništvu dao “kopije izjave o vjerovatnom uzroku u vezi s ovim incidentom”.“Nakon što je pregledao dokument, predstavnik ureda državnog odvjetnika Sjedinjenih Država razgovarao je o osnovama ove istrage s agentom slučaja”, stoji u izvještaju. “Sve strane su se složile da kaznene prijave u ovom slučaju neće biti pokrenute zbog nekoliko faktora.”

U izvješćtaju se također navodi da je Jolie bila “u sukobu oko toga treba li ili ne podržati optužbe” povezane s Pittovim ponašanjem na letu.

Puck News je u augustu izvijestio da je Jolie pokušala dobiti kopiju FBI-eva izvještaja kao anonimna tužiteljica u tužbi shodno Zakona o slobodi informacija. Bilo je nejasno je li u znatno redigiranom izvještaju uključena i tvrdnja o gušenju ili udarcima dvoje njihove djece.

U sudskom podnesku navode se pojedinosti o Jolienoj priči o incidentu za koji kaže da je počeo kada ju je Pitt optužio da je “previše puna poštovanja” prema njihovoj djeci, kao i da je vikao na nju u kupaonici. “Pitt je zgrabio Jolie za glavu i tresao je, a zatim ju je zgrabio za ramena i ponovno tresao prije nego što ju je gurnuo u zid kupaonice”, stoji u podnesku. “Pitt je tada nekoliko puta šakom udario strop aviona, natjeravši Jolie da napusti kupaonicu.”

 

Prema sudskim dokumentima, kada je jedno od njihove djece stalo u odbranu Jolie, Pitt je nasrnuo na dijete, navodeći Jolie da zgrabi Pitta s leđa. Pitt je “davio jedno od djece, a drugo udario u lice”.

Jolie je “prešla dug put u nastojanju da zaštitit svoju djecu od ponovnog proživljavanja boli koju je Pitt toga dana nanio porodici”, napisali su Jolieni odvjetnici. “Ali kada je Pitt podnio ovu tužbu tražeći ponovno uspostavljanje kontrole nad Jolienim finansijskim životom i prisiljavajući je da se ponovno pridruži svom bivšem suprugu kao „zamrznuti“ poslovni partner,  prisilio ju je da se po prvi put javno brani u vezi s ovim pitanjima.”

Pitt je tužio Jolie u februaru, navodeći da je prekršila njegova “ugovorna očekivanja” kada je prodala svoj udio u njihovoj vinariji Tenute del Mondo, podružnici Stoli grupe. Prema njegovoj tužbi, Jolie je “u tajnosti provodila, a zatim i izvršila navodnu prodaju, namjerno držeći Pitta u neznanju i svjesno kršeći Pittova ugovorna prava”, za koja tvrdi da je uključivala dogovor da niti jedno od njih neće prodati svoj udio bez pristanka druge strane. U septembru je Jolieina bivša tvrtka, sada u vlasništvu Stoli grupe, podnijela protutužbu protiv Pitta i osporila njegovu tvrdnju da prodaja predstavlja “neprijateljsko preuzimanje”.

Jolieina zasebna protutužba tvrdi da nije bilo međusobnog razumijevanja kako je opisao Pitt, te da je on zapravo odbacio ideju o planu u slučaju da se par raziđe.

Obje strane, koje su kupile Chateau Miraval 2008. i tamo se vjenčale 2014., imale su različita mišljenja o tome kako su pregovori o prodaji propali. Pitt kaže da je Jolie napustila pregovore nakon što je sudac u njihovom dugotrajnom sporu oko skrbništva presudio protiv nje, što je potaknulo njenu prodaju Stoli grupi. Jolie tvrdi da se Pitt povukao nakon što je odbila pristati na njegovu klauzulu o neomalovažavanju.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/The Guardian

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.