Lokalne TemeAngažirani mladi izvještavaju: U Zenici održan trodnevni trening o medijskoj pismenosti i...

Angažirani mladi izvještavaju: U Zenici održan trodnevni trening o medijskoj pismenosti i novinarstvu

Proteklog vikenda, od 3. do 5. septembra 2021. godine, u Zenici je, u organizaciji Udruženja za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora”, održan trodnevni trening o medijskoj pismenosti i novinarstvu.

Tokom tri dana treninga, kroz obrađenih pet modula sa tri predavača, srednjoškolke i srednjoškolci koji bi željeli postati novinari u budućnosti, imali su priliku naučiti nešto više o osnovama novinarstva i novinarskim tehnikama. Njih dvanaest, iz Visokog, Breze i Vareša, ovog puta imali su priliku da obrade teme kao što su: osnove novinarstva, novinarstvo, društveni angažman i angažirano izvještavanje građana, a poseban fokus stavljen je na medije modernog doba, odnosno multimediju i društvene mreže.

“Cilj nam je upoznati mlade sa etičkim i moralnim kodeksima novinarstva. Također, učimo ih kako prepoznati fake news, kako uvidjeti da su vijesti i informacije naklonjene jednoj ili drugoj strani, zatim kako pronaći nezavisne medije i portale, kako provjeriti izvore informacija i slično”, istaknuo je povodom ovog treninga predsjednik UG “Zora” Armin Šestić.

Mladi učesnici iz različitih gradova istaknuli su kako im ovaj trening donosi veliko iskustvo, te da su zadovoljni što su dobili realan prikaz novinarske profesije.

“Tek sam završila srednju školu i odlučila sam odabrati novinarstvo kao moju buduću profesiju. Želja mi je da jednog dana postanem voditeljica neke TV emisije, a na ovim radionicama sam imala priliku da razgovaram sa medijskim profesionalcima i to mi mnogo znači. Prvenstveno, jer su nam prenijeli znanje o novinarstvu, ali i zato što smo ih mogli pitati kako izgleda jedan dan novinara, koliko ima pozitivnih, a koliko negativnih strana ove profesije i da li ima budućnosti za mlade novinare”, kazala nam je Hatidža Hodžić iz Visokog, jedna od učesnica ovog trodnevnog treninga.

Po završetku ovog treninga i povratku u svoje lokalne zajednice, učesnici treninga će u narednom periodu imati priliku da i sami učestvuju u kreiranju novog medijskog sadržaja. Uz podršku mentora ti radovi će biti njihova praktična primjena znanja stečenog na treningu, a također dobit će priliku da svi ti sadržaji budu objavljeni na portalu Visoko.co.ba, na društvenim mrežama i u drugim medijima.

Inače, ovaj trodnevni trening je samo jedna od aktivnosti unutar projekta “Angažirani mladi izvještavaju”, kojeg realizira Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj “Zora” iz Zenice. Ovaj projekt predstavlja dio većeg programa, pod nazivom “Snažni mediji bez mržnje i dezinformacija”, koji provodi Mediacentar iz Sarajeva, te koji finansira Europska unija (EU).

 

Visoko.co.ba/Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj Zora


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE