Analiza trenutne situacije vezane za širenje korona virusa u Visokom

U Gradskoj upravi Visoko na inicijativu gradonačelnika Mirze Ganića održan je sastanak na kojem je analizirana trenutna situacija vezana za širenje korona virusa u Visokom.

Analizom je utvrđeno sljedeće:

📌Trenutno u Visokom je aktivno 177 pozitivnih osoba, od tog broja 14 je umrlo, 12 je u bolnici. Od ovog broja pozitivne su i tri bebe.

📌Ukupno 23 zdravstvena radnika su pozitivna, što značajno otežava proces pružanja zdravstvene zaštite građanima.

📌U samoizolaciji je preko 350 osoba.

➡️Značajan broj pacijenata zahtjeva kiseoničku podršku, ali trenutno na tržištu nema dovoljno dostupnih količina za nabavku.

➡️Preko 50% građana ne shvata ozbiljnost situacije i uopće ne nose maske, a gotovo da nema naselja u kojem nema inficiranih.

Obzirom na nadležnosti:

1️⃣Dom zdravlja Visoko će po potrebi prestruktuirati organizaciju posla kako bi adekvatno mogli nastaviti s pružanjem zdravstvene zaštite građanima.

2️⃣Policijski službenici će poduzeti sve preventivne i represivne mjere.

3️⃣Sanitarni inspektor je već preventivno djelovao i djelovat će ponovo prema ugostiteljskim objektima i zatražiti poštivanje propisanih mjera, a potom ukoliko se mjere ne budu poštovale djelovat će represivno počevši od kaznenih odredbi do zatvaranja objekata.

4️⃣Gradonačelnik će prema Premijeru ZDK i Predsjedavajućem Skupštine ZDK uputiti inicijativu za izmjenu Zakona o javnom redu i miru, a kako bi policijski službenici mogli adekvatno reagovati prema svima koji svojim postupcima ugrožavaju zdravlje stanovništva.

Situacija je jako ozbiljna, zdravstveni sistem je pred kolapsom, obuzdajmo kretanje bez potrebe, budimo odgovorni i zaštitimo se‼️

Mirza Ganić