Analiza / Tokom 2022. godine na području PS Visoko ukupno prijavljeno 274 krivičnih djela

Tokom 2022. godine na području PS Visoko ukupno je prijavljeno 274 krivičnih djela, saznaje portal Visoko.co.ba.

Nadležnim tužilaštvima su podnesena ukupno 237 izvještaja. Od prijavljenih 274 krivičnih djela po poznatom izvršiocu je počinjeno 102 krivična djela dok je 172 krivičnih djela izvršeno po nepoznatom izvršiocu. Od ukupnog broja krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, naknadno je rasvijetljeno 124 krivična djela.

Ukupan procenat otkrivenosti iznosi 82,48%, odnosno procenat otkrivenosti po nepoznatom 72,09 %.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela, prijavljeno je 236 lica, od kojih 123 povratnika u činjenju krivičnih djela i 2 maloljetnika.

Od 236 prijavljenih lica Tužilaštvu, 13 je ženskog, 223 muškog spola.

Kako se može vidjeti iz navedenih podataka, broj krivičnih djela je neznatno manji u odnosu na prethodnu godinu za 1 krivično djelo ili 00,36 %.

Također su prijavljena 2 (dva) maloljetnika kao izvršioci KD-a, broja povratnika u izvršenju krivičnih djela je manji u odnosu na prethodnu godinu.

Iz prethodnog dijagrama se može vidjeti da je od 2016. do 2020. godine prisutno konstantno opadanje broja krivičnih djela dok je 2020. godine došlo do znatnog povećanja broja evidentiranih krivičnih djela što je rezultat proaktivnog rada policijskih službenika ove PS na suzbijanju i spriječavanju krivičnih djela koja se odnose na zloupotrebu opojnih droga.

Analizirajući uporedne statističke podatke 2021 – 2022. godine, neznatno je povečan broja krivičnih djela protiv imovine, dok je u smanjen broj krivičnih djela protiv braka, porodice i mladeži iz član 222. KZ F BiH Nasilje u porodici.

Iz dijagrama se vidi da je prisutno povećavanje procenta ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela u odnosu na prethodne godine.

Naim K. / VISOKO.CO.BA

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.