NaslovnicaLokalni izboriAnaliza / SDA...

Analiza / SDA u ZDK na proteklim izborima: Pobjednička stranka i mandati u svim gradovima kantona

SDA je ostvarila vijećničke mandate u svih 12 općina/gradova u ZDK i kao takva jedina je politička opcija kojoj je to uspjelo. Kao stranka u ukupnom zbiru glasova osvojili su 46.507 glasa što je najviše i što ih čini pobjedničkom strankom u ZDK.

Evo kako je to izgledalo u glasovima birača po gradovimaK:

 

Doboj Jug – 638, Tešanj – 6.085, Maglaj – 3.144, Žepče – 3.304, Zavidovići – 3.174, Zenica – 10.968, Kakanj – 6.361, Vareš – 1.271, Visoko – 7.363, Breza – 1.887, Usora – 134, Olovo -2.178.

Iz brojki možemo vidjeti da je SDA pobijedila u šest gradova i to: Tešnju, Kaknju, Varešu, Olovu, Visokom i Brezi, a što je 50% teritorije u ZDK. Slična je situacija i sa pozicijama za načelnika/gradonačelnika, SDA je pobijedila u šest gradova: Visoko, Mirza Ganić (SDA) – 10.417 glasova, Doboj jug, Mirnes Tukić – 1.268, Tešanj, Suad Huskić – 9.459, Kakanj, Mirnes Bajtarević – 6.265, Olovo, Đemal Memagić – 3.605, Breza, Vedad Jusić – 3.065. S tim da imamo interesantnu situaciju u Doboj jugu gdje je za načelnika pobijedio kandidat SDA dok je najviše glasova dobila stranka SDP. Isti je slučaj u Varešu gdje je za načelnika pobijedio kandidat HDZ-a, a najviše glasova dobila SDA.

Najveći i najbolniji poraz SDA je doživjela u glavnom gradu kantona Zenici gdje je ubjedljivu pobjedu odnio Fuad Kasumović sa 32.765 glasova za gradonačelnika i 17.939 glasova za Gradsko vijeće kao politički subjekt Zenička inicijativa – Fuad Kasumović što je dovoljno za samostalno formiranje Gradskog vijeća.

SDA je najviše glasova dobila u Visokom i Zenici, među pobjedničkim kandidatima za načelnika i gradonačelnika najviše glasova je dobio visočki kandidat Mirza Ganić, a nakon njega Suad Huskić iz Tešnja.

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.