Analiza / SDA prije četiri godine i nakon ovih izbora u ZDK: Pobjednik izbora sa 3 mandata za Državni parlament, 6 za Federalni parlament i 11 mandata u Skupštini ZDK.

SDA je na Općim izborima 2014.godine bila pobjednička stranka na svim nivoima vlasti u ZDK. U 12 gradova našeg kantona u borbi za mandate u Skupštini ZDK, SDA je osvojila 46.811 glasova ili 28,6%. Ovaj rezultat značio je i 11 zastupničkih mandata. Nakon ovih izbora broj mandata je identičan za osvojenih 45.606 ili 1.205 manje glasova.

Od visočkih kandidata mandat je osvojila Mirela Mateša Bukva kao osma na listi sa osvojenih 3.342 glasa.

Na listi za Federalni parlament u našoj izbornoj jedinici 6, prije četiri godine nosilac liste je bio Mirza Ganić, aktuelni predsjednik OO SDA Visoko. Ganić je tada sa osvojenih 6.176 glasova bio ubjedljivo ispred svih ostalih protukandidata. Inače SDA je u ovoj izbornoj jedinici osvojila ukupno 16.950 glasova ili 31,4%. Na ovim izborima Mirza Ganić je obnovio mandat ali ovaj puta kao treći sa liste uz nosioca Mirsada Zaimovića iz Kaknja. Naime SDA je voljom birača osvojila dva mandata od ukupnih četiri koliko naša izborna jedinica šalje u Federalni parlament. SDA je na proteklim izborima u brojkama osvojila 17.372 glasa (33,83%) što je više u odnosu na prije četiri godine za 422 glasa. Od toga Mirsad Zaimović kao nosilac je dobio 8.107 glasova, dok je drugoplasirani Mirza Ganić dobio 5.744 glasa. Iz izborne jedinice 5 SDA je dala čak četiri mandata i to tri direktna i jedan kompezacijski ( Miralem Galijašević, Suad Kaknjo, Belma Pojsić, Adisa Kokić-Hinović).

Kada je u pitanju Državni parlament, odnosno izborna jedinica 4 kojoj pripadamo zajedno sa Srednjobosanskim kantonom SDA je tu prije četiri osvojila ukupnih 83.927 glasova ili 30,8% i tako dobila pravo na dva mandata koji su državnim poslanicima učinili Šefika Džaferovića koji je bio i nosilac liste sa osvojenih 30.007 glasova i Šemsudina Mehmedovića koji je sa pozicije broj 4 na listi osvojio 24.624 glasa. Na ovim izborima rezultat je popravljen za 2.106 glasova ili ukupno osvojenih 86.033. Ovaj rezultat je opet značio dva mandata koje su ostvarili Šemsudin Mehmedović sa najviše osvojenih glasova kao treći sa liste (30.517) i Nermin Mandra kao nosilac liste sa osvojenih 27.536 glasova. Pored dva direktna mandata SDA je u ovoj izbornoj jedinici dobila još jedan kompezacijski mandat koji je kao i prije četiri godine pripao Halidu Genjcu.

SDA Visoko za ovu razinu vlasti nije imalo svog kandidata.

I na kraju, prije četiri godine Bakir Izetbegović kao SDA kandidat za bošnjačkog člana predsjedništva u Visokom je dobio 4.555 glasova što je bio drugi najbolji rezultat. Dok je na ovim izborima Šefik Džaferović također završio na drugom mjestu u Visokom sa osvojenih 4.602 glasa ili 47 glasova više od svog predsjednika stranke.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.