Analiza: SBB na izborima prije četiri godine u ZDK

U narednom periodu radit ćemo analizu izbornih rezultata od prije četiri godine na nivou ZDK, a vezano za stranke koje participiraju u OV Visoko. Nakon ASDA analiziramo izborni rezultat iz 2014.godine Saveza za Bolju Budućnost (SBB).

U ZDK SBB je prije 4 godine završio kao drugoplasirana stranka iza SDA sa ukupno osvojenih 32.090 glasova za Skupštinu ZDK ili 19,6%. Na listi su imali 37 kandidata od čega je njih 8 dobilo zastupničke mandate. Najviše glasova dobio je nosilac liste Ismet Sarajlić 5.331 ili 16,6% od ukupnog broja glasova, a pored njega u Skupštinu ZDK su ušli još i: Meldina Ugarak, Ćamil Zaimović, Edhem Fejzić, Naida Delibašić, Amra Jupić, Kemal Mušinbegović i Adel Sinanović. Od 8 zastupnika koliko je SBB dobio voljom građana u 12 gradova ZDK dva su bila iz Visokog, Meldina Ugarak koja je kao četvrta  sa liste dobila 2.810 glasova i Kemal Mušinbegović koji je kao 14 sa liste dobio 2.210 glasova. Dvije godine nakon izbora Mušinbegović je napustio SBB (04.03.2016.) poput još nekih zastupnika kao što su Amra Jupić i Naida Delibašić.

Kada je u pitanju Federalni parlament i naša izborna jedinica 6, SBB he također bio drugi po broju osvojenih glasova, Olovo, Vareš, Breza, Visoko i Kakanj dali su im 11.282 glasa ili 20,9%. To je bilo dovoljno za jedan mandat koji je osvojio Merdić Enver sa 2.041 dobijenim glasom. Od visočkih kandidata na listi su bili Nevzeta Begić (2) – 1.693 glasa, Dženana Brkuć (9) – 1.234 i Munever Zahirović (7) – 787 glasova.

Na listi za Državni parlament u izbornoj jedinici 4 (ZDK/SBK) Visoko nije imali kandidata. Tu je SBB osvojio 47.787 glasova i jedan mandat koji je pripao nosiocu liste i tadašnjem predsjedniku KO SBB ZDK Mirsadu Isakoviću sa osvojenih 11.461 glasom.

Fahrudin Radončić je bio kandidat SBB-a za bošnjačkog člana predsjedništva. Završio je na drugom mjestu sa 201.554 osvojena glasa ili 26,7% od ukupnog broja glasova. Interesantno te izborne 2014.godine u Visokom je Radončić dobio najviše glasova 5.959.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.