NaslovnicaLokalni izboriAnaliza: OO S...

Analiza: OO SBB Visoko – Nekada druga stranka po jačini u Visokom platila je druženje sa SDA za dva mandata manje u Vijeću i manje 1.013 glasova

OO SBB Visoko ne može biti zadovoljan rezultatom na prethodnim Lokalnim izborima. Koalicija sa SDA bez svog kandidata za načelnika koštala ih je 1.013 glasova manje što je u konačnici značilo i dva vijećnička mandata manje u odnosu na prije četiri godine. Birači su SBB-u dali ukupnih 1.807 glasova ili 8,65%. A mandate su osvojili Vahid Ramić sa ukupno dobijenih 501 glasom ili 27,73% i Melina Halilović koja je napravila pravi mali podvig i sa osmog mjesta na listi došla do drugog mjesta po broju dobijenih glasova koji su joj omogućili četverogodišnji mandat. Halilović je osvojila 451 glas ili 24,96%.

Glasačko Visoko na Lokalnim izborima prije četiri godine je spadalo u red gradova koji su uz Zenicu i Zavidoviće dali najveću podršku stranci Fahrudina Radončića. U Visokom je to bio i najbolji rezultat na kantonu, jer je SBB postao druga stranka po jačini nakon SDA sa dobijenih ukupnih 2.820 glasova ili 14,65% od ukupnog broja glasača. Danas je SBB u Visokom četvrta stranka po jačini. Mandate u Općinskom vijeću prije četiri godine su osvojili Begić Nevzeta, Ramić Vahid, Novokmet-Halilović Delila i Omanović Jasmin. Malo nakon implementacije Lokalnih izbora Novokmet-Halilović Delila je prešla u SDA.

Za razliku od ovih izbora, 2012.godine OO SBB Visoko je imao i kandidata za načelnika Kemala Mušinbegovića, koji je tada osvojio 3.397 glasova ili 17,06% od ukupnog broja važećih glasačkih listića što ga je dovelo do drugog mjesta od sedam kandidovanih. Mušinbegović je u međuvremenu ove godine prešao u OO SDA Visoko. Iako je trenutno zastupnik u Skupštini ZDK kao nosilac liste SDA za OV Visoko dobio je najviše glasova.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.