NaslovnicaLokalni izboriAnaliza: Neza...

Analiza: Nezavisna lista “odmetnika” iz drugih stranaka sa 8 vijećnika i mjestom načelnika apsolutni pobjednik izbora u Visokom

Da li je stvarni razlog to što su nezadovoljni Visočani glasali više protiv SDA nego za odmetnike iz SDA i iz drugih stranaka okupljene oko Nezavisne liste ili nešto treće? To više nije ni važno, fakt je da je apsolutni pobjednik Lokalnih izbora u Visokom Nezavisna lista predvođena Amrom Babić koja je u Visokom za one koji ne znaju paradigma svega onoga što je OO SDA Visoko bio u zadnjih 20 godine i koja je isključena iz SDA tek 26.05.2016.godine.

Međutim cifra od 12.949 glasova, odnosno procenat od 59,39% onih koji su glasali za Amru Babić je nešto što se ne može ignorisati. Podatak da od tri Visočanina koja su glasala na proteklim izborima, dva su dala glas Amri Babić je nešto što se mora poštovati kao volja naroda i aktuelno stanje političke svijesti u Visokom.

Od 13 kandidata koliko je brojala Nezavisna lista njih 8 je dobilo mandat vijećnika, Izet Smajević (2.484), Aida Zerdo (2.097), Kemal Kardaš (1.676), Bajro Fejzić (1.655), Edin Džafić (1.629), Elvir Špiodić (1.563), Akif Ohran (1.291), Salih Purišević (1.272).

Kao politički subjekt osvojili su ukupnih 6.101 glas ili 29,21%.

Prije četiri godine u Visokom je također na listama bila jedna Nezavisna lista, koja nema nikakve veze sa ovom Nezavisnom listom, iako je puno sličnosti. I ta lista je bila predvođena odbačenim SDA načelnikom Munibom Alibegović kojem nije pošlo za rukom da dobije treći uzastopni mandat. 3.321 dobijeni glas ili 16,68% bilo je dovoljno tek za četvrtu poziciju. Nezavisna lista koju je predvodio Munib Alibegović imala je ukupno pet kandidata i dobila je 738 glasova što je bilo na granici prelaska izbornog praga, a jedini koji je ostvario mandat vijećnika bio je Adnan Frljak (286) koji je malo zatim prešao u SDA iz koje će kasnije biti isključen da bi na kraju se priklonio Amri Babić i bio na listi za ove izbore, ali sa nedovoljnim brojem glasova kako bi obnovio mandat.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.