ZDKSaopćenjaAnaliza mjera Uprave policije MUP-a ZDK poduzimanih na obezbjeđenju kvalifikacione nogometne utakmice...

Analiza mjera Uprave policije MUP-a ZDK poduzimanih na obezbjeđenju kvalifikacione nogometne utakmice BiH-Ukrajina

U službenim prostorijama Uprave policije Ministarstvaunutrašnjih poslova Zeničkodobojskog kantona, je nakon odigravanja međunarodne utakmice između nogometnih reprezentacija BiH i Ukrajine, od strane Štaba za koordiniranje iusmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju naznačene utakmiceizvršena analiza svih poduzetih aktivnosti, kao i cjelokupnog postupanja po Planu mjera i radnji operativnog, fizičkog, KDZ i saobraćajnog obezbjeđenja naznačene utakmice. Tom prilikom je konstatovano da za vrijeme i nakon utakmice, na područjuGrada Zenica i stadiona Bilino Polje nisu zabilježeni veći izgredi, niti slučajevi ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju.

Kako je potvrđeno, policijski službenici su intervenisali u slučaju kada je lice M.LJ. rođen 1992. godine, iz Sarajeva nafudbalski teren ubacilo baklju, nakon čega je izveden sa stadiona i isti je sankcionisan izdavanjem prekršajnog naloga zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti održavanjasportskih takmičenja u Zeničkodobojskom kantonu. Lice D.D., rođeno 1998. godine, iz Zenice, je na istočnoj strani stadionaBilino Polje lišeno slobode zbog osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Krivotvorenje isprave” na način da je kod istog pronađena krivotvorena VIP akreditacija, nakon čega je zadržan u prostorijama za zadržavanje i nad njim je zavedena kriminalistička obrada. Takođe, lice T.A., rođen 1995. godine iz Zenice je lišeno slobode u neposrednoj blizini stadiona, a zbog raspisane operativne potrage za istim.

Za poduzimanje svih aktivnosti na obezbjeđenju ovog sportskogdogađaja je angažovano oko  450 policijskih službenika Upravepolicije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničkodobojskogkantona, pripadnika Specijalne policijske jedinice i Jedinice policije za podršku Federalne uprave policije, pripadnika specijalnih policijskih jedinica i jedinica za podršku uprava policije ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. U sklopu naznačenih aktivnosti je angažovano i više službenih pasa obučenih za djelovanje u slučajevima nereda, zatim obučenih za pronalazak narkotičkih sredstava i eksploziva. 

Ovom prilikom posebno se zahvaljujemo svim građanima i gostima, koji su prepoznali naše napore, postupali u skladu sa izdatim naredbama i uputama policijskih službenika, te korektnim i sportskim ponašanjem dali svoj doprinos na stvaranju jednog sigurnog ambijenta.

Na obezbjeđenju navedene utakmice Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničkodobojskog kantona je iskoristila sva prethodno stečena znanja, iskustva i procedure, koje zahtjevaju detaljno i ozbiljno planiranje svakog detalja po svim segmentima postupanja i djelovanja policijskih službenika, te naznačeni sportski događaj osigurala na najbolji način, a svim navijačim, stručnom osoblju i gostima pružila i osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost.

Visoko.co.ba/Odsjek za odnose sa javnošću,         analitiku i planiranje


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE