Lokalne TemePolitikaAnaliza dnevnog reda: U subotu 36. sjednica Općinskog vijeća Visoko

Analiza dnevnog reda: U subotu 36. sjednica Općinskog vijeća Visoko

Izborna godina je počela da uzima maha među svim političkim subjektima na prostoru općine Visoko i svakodnevno gledamo sve zanimljiviju igru na političkoj pozornici naše općine. Uveliko se priprema teren za nove izborne pohode u ovoj godini i svaki potez političara je pod velikom lupom javnosti, bilo da je riječ o onima koji su u trenutnoj vlasti ili o onima koji pretenduju da naredne četiri godine vladaju na lokalnom nivou.

Shodno tome svaka sjednica Općinskog vijeća Visoko je veoma zanimljiva, još od početka ove kalendarske godine i veoma je zanimljivo gledati kako na tom malom političkom poligonu manevrišu brojni politički subjekti. Upravo takva će biti i predstojeća, 36. sjednica OV Visoko, koja je prema Poslovniku OV Visoko najavljena za subotu, 27. februar. Na dnevnom redu ove sjednice naći će se nekoliko zanimljivih tačaka, te vam u nastavku donosimo kratku analizu svake.

Nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika sa prošlomjesečne sjednice, vijećnici će odmah na drugoj tački dnevnog reda imati veoma težak zadatak da raspravljaju o Prijedlogu Programa kapitalnih ulaganja u cestovnu infrastrukturu iz budžeta Općine Visoko za 2016. godinu. Sam “kolač” kapitalnih ulaganja vrijedan 1.500.000 KM vrijedan je dugotrajne rasprave, a posebno jer je riječ o kapitalnim ulaganjima u izbornoj godini u kojoj, nerijetko, vlast bude optuživana da preko leđa poreskih obveznika, kroz budžet kreira glavninu svoje izborne kampanje. O načinima kupovine glasova pisali smo već ranije, kao i parcijalnom ulaganju prema principu “daj svima pomalo, nek’ glasaju za nas”, o čemu možete detaljno čitati pod naslovom Ko su uopšte Halim Zukić i Amra Babić da bi oni dijelili 1.500.000KM kapitalnih ulaganja kako je njima ćeif?. Sve ovo je razlog da odmah na početku predstojeće sjednice očekujemo dugometražne rasprave, koje nerijetko odu i u pogrešnom smjeru.

Naredna dvije tačke dnevnog reda sjednice tiču se granica i zona građevinskog zemljišta, kao i visine prosječne konačne građevinske cijene korisne stambene površine na području općine Visoko. Kao takve, same ove tačke ne bi trebale da pobude prevelike rasprave, budući da se radi o nekim standardnim procedurama te bi, nakon početne rasprave, ove dvije tačke mogle biti lagan posao za naše predstavnike u vlasti.

Peta tačka dnevnog reda također je proceduralnog karaktera, a riječ je o razrješenju dosadašnjeg predsjednika i jednog člana Savjeta MZ Gračanica, te imenovanju novih, stoga će ova tačka ne bi trebala praviti mnogo pompe.

Za sam kraj sjednice ostavljene su dvije veoma zanimljive tačke, koje će sigurno produžiti sjednicu OV Visoko, iako vijeće sve tečnije funkcionira u posljednje vrijeme i ne gledamo više maratonske sjednice, kao na početku mandata. Šesta tačka dnevnog reda će vjerovatno biti i najzanimljivija tačka cjelokupne sjednice budući da se direktno tiče svih građana Visokog i brojnih opasnosti po njihovu sigurnost u proteklom periodu. U okviru ove tačke bit će predstavljena Informacija o stanju privrednog i općeg kriminaliteta i javnog reda i mira u 2015. godini, sa posebnim osvrtom na maloljetničku delinkvenciju, narkomaniju, nelegalno odlaganje otpada, šumsku krađi i bezbjednost saobraćaja.

Statistički podaci koji govore da se gotovo svakodnevno počini jedna kriminalna radnja na području naše općine su poražavajući, posebno ukoliko se prisjetimo događaja iz druge polovine protekle godine, koji su uznemirli cjelokupno građanstvo. Posebno krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, kao i maloljetnička delinkvencija bila su predmet svakodnevne rasprave javnosti u našem gradu, te će stoga ova tačka zasigurno polučiti mnogo rasprave i pitanja u vezi sa općim redom i mirom. Posebno će se na raspravu u ovoj tački odraziti i konstantne policijske racije, za koje građani smatraju da su prevaziđena metoda i bespotrebno uznemiravanje onih koji su ugroženi od počinioca krivičnih djela, kao i brojna hapšenja, te najavljeno uvođenje video nadzora u našem gradu.

Izvjestilac u ovoj tački dnevnog reda bit će Komandir Policijske stanice Visoko, Fahrudin Pušina, te će biti zanimljivo pratiti njegove odgovore i obrazloženja o burnoj 2015. godini u Visokom, kada je u pitanju kriminalitet.

Svakako ova tačka i zavrijeđuje mnogo pažnje, te je za očekivati da donese brojne i burne reakcije vijećnika u Općinskom vijeću Visoko, koji su zaduženi da predstavljaju u vlasti građane koji su im ukazali povjerenje na izborima.

Sedma tačka dnevnog reda donosi možda malo i pozitivniju priču, te će u okviru ove tačke biti predstavljena Informacija o stanju poljoprivredne proizvodnje i realizovanim podrškama u protekloj godini. U vremenu ekonomske krize mnogi naši sugrađani okrenuli su se do tada dosta zapostavljenoj poljoprivrednoj proizvodnji, te će biti vrlo zanimljivo čuti izvještaj o efektima stimulacije poljoprivredne proizvodnje na samozapošljavanje građana. Posebna zanimljivost ove tačke leži u bitnosti poljoprivrede kao bazne grane cjelokupne privrede, te će vijećnici zasigurno morati da otvore konstruktivnu raspravu o tome kako pomoći poljoprivednicima u cilju pomaganja cjelokupnoj privredi naše općine.

Posljednja, osma tačka dnevnog reda u koju su uvrštena vijećnička pitanja i inicijative također će biti zanimljiva jer, sada već odlazeća garnitura vlasti na ovaj način se može boriti za političke poene na predstojećim izborima. Za očekivati je, pored onih standardno aktivnih i veliki broj vijećnika koji će se iskazivati, kroz ovu tačku, u izbornoj godini, ne bi li nekako uspjeli ponovo doći do povjerenja građana.

Sve u svemu, pred nama je jedna zanimljiva sjednica Općinskog vijeća, stoga ne propustite da već u subotu, odmah po završetku sjednice, pročitate detaljan izvještaj sa ove sjednice, samo na vašem omiljenom portalu Visoko.co.ba.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE