Amra Jupić (ASDA), zastupnica u Skupštini ZDK: Koalicija sedam stranaka ne dolazi u pitanje?!Nikad ne bih stavila svoj potpis na neki dokument kojim bi se uticalo na opstojnost bloka 21, koji je jedina šansa za ZDK, kaže Amra Jupić iz A SDA

U Zeničko-dobojskom kantonu nije upitna nova većina od 21 zastupnika u kantonalnoj Skupštini iz sedam političkih subjekata. To tvrde i iz BH bloka (10 mandata – SDP, DF i Naša stranka), ali i iz novoformiranog bloka koji je dogovoren prije tri dana u Zavidovićima, gdje je potpis na zajedničko djelovanje stavilo sedam zastupnika (tri iz SBB-a, dva iz A SDA, jedan iz SBiH i jedan iz Nezavisnog bloka – Omer Škaljo, kojem zbog toga prijeti isključenje iz stranke), ali i samog NB-a koji je ostao na četiri zastupnika.

Senaid Begić, predsjednik KO SDPZDK-a, kazao je da ova partija neće nuditi kandidata za premijera ZDK-a dok se ne okonča postupak izbora delegata u Dom naroda FBiH, što bi trebalo biti završeno u narednih desetak dana. On je dobio deset od 12 nominacija općinskih odbora stranke za mandatara Vlade ZDK-a.

Po dogovoru, SDP bira između premijera i dva ministra te četiri ministra, a NB-u ostaje ovo drugo. DF bi trebao dobiti dva ministra, A SDA i SBB (imaju i predsjedavajućeg Skupštine) po jednog.

Amra Jupić, zastupnica u Skupštini u ime A SDA, kaže da su potpisanim dokumentom izvršili ukrupnjavanje, ali i pokazali ozbiljnost i dali podršku aktuelnoj većini. Dodaje da je razočarana ponašanjem SDP-a koji “odugovlačenjem daje prostora SDA da pokuša napraviti neku novu većinu”.

Oslobođenje