Amra Babić: Žene u politici su odlučne, hrabre, vrijedne, spremne da pregovaraju

AmraBabicDoJavna diskusija ”Šta danas znači biti političarka?” održana je u Sarajevu, a istaknuto je da je od velikog značaja da se žene uključuju u politiku i bave tim pozivom, te da je neophodno da budu u procesue javnog odlučivanja.

Cilj javne diskusije bio je da ohrabri studentice i mlađe  aktivne žene za ulazak u politički život BiH.

O svojim iskustvima govorila je načelnica Općine Visoko Amra Babić koja je kazala da su njena iskustva u politici veoma pozitivna te je mladim ženama poručila da se uključe u politiku.

– Politika je dio života, ako se mi ne bavimo politikom ona se bavi nama – rekla je Babić.

Smatra da su žene u politici odlučne, hrabre, vrijedne te spremene da pregovaraju i dogovaraju.

Istakla je da žene u politici demantuju predrasude da su svi političari korumpirani te da je riječ o zanimanju koje nije omiljeno.

Naglasila je da njeno djelovanje može biti motiv ženama.

Babić je navela da se politikom može baviti, a da se ne zanemari porodica, te da to nije prepreka, niti izgovor.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasna Duraković je kazala da je značajno da se žene uključuju u politiku i procese javnog odlučivanja.

– Žene su spremnije za mirovne sporazume, dogovoranje, pregovaranje, ima mnogo žena koje mogu uspjeti u toj oblasti. Republika Hrvatska je pokazala da su žene sposobne. Žena može da vodi državu – rekla je ona.

Organizator javne diskusije je Westminster fondacija za demokratiju (WFD) u saradnji s Fakultetom političkih nauka u Sarajevu.

Diskusija je dio programa WFD-a u BiH koji je fokusiran na promociju učestvovanja žena u javnom političkom životu  BiH.

(Fena)