Amra Babić za Hayat: Mislim da Federalna vlada donosi hrabre i dobre odluke

BABIĆ ZA HAYAT: FEDERALNA VLADA DONOSI HRABRE I DOBRE ODLUKE, VJERUJEM DA ĆE NAS SPASITI KOLAPSA

Gradonačelnica Visokog Amra Babić, bila je gost u emisiji „Dobar dan BiH“, a s njom smo razgovarali o najaktuelnijoj temi ovih dana, koronavirusu.

Hayat.ba

Piše: Edina Bakić

Pitali smo je koje mjere su poduzeli nadležni u ovom gradu, te kako se bore s epidemijom koja vlada u cijelom svijetu. Njen prijedlog upućen Vladi Federacije BiH koji se odnosi na pomoć privrednicima, danas je pohvalio i premijer Fadil Novalić.

  • Želim da kažem da smo vrlo ozbiljno pristupili situaciji, i dosta smo pratili strane medije. Prva iincijativa je bila da se dezinficiraju mjesta kolektivnog stanovanja, postavili smo dosta dozatora, u javne institucije, domove zdravlja, poštu… Veliki teret je podnijelo naše Javno preduzeće i Štab civilne zaštite – kaže Babić na početku gostovanja

Komunikacija je donije rezultate u preventivnim mjerama.

  • Mislim da se naše zajedništvo pokazalo vrlo efikasno, imamo incijative i lokalnih zajednica gdje žele da rade dezinfekciju, mi im samo dostavimo sredstva. Svi se pridržavamo i ovu situaciju građani su shvatili jako ozbiljno. Zabranili smo i rad stomatoloških ordinacija, nismo htjeli da plašimo ljude nego smo bili oprezni.
Hayat

Visoko ima jedna slučaj, kako se zaraženi mladić osjeća?

  • On je virus korone pokupio u Konjicu, on se nalazi u Zenici dobro je, ima blage simptome. Bio je u pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Samoodgovornost je jako važna. Rekli ste da život mora ići dalje iako je u jednu ruku stao. Kako Vi sve to podnosite?

  • Svi mi živimo dva paralelna života, to je onaj s koronavirusom, a drugi je da se trudimo obavljati normalne aktivnosti. Treći kolosijek su naše porodične brige i obaveze. Želimo da budemo spremni, pa već u Visokom gradimo izolatorij, pokrenili smo aktivnosti sa svih strana.

Uputili ste otvoreno pismo premijeru Fadilu Novaliću, kakav ste odgovor dobili?

  • Visoko je uvijek bilo grad privrede. Privatni subjekti imaju problem sad u ovom periodu, dok je s državnim službenicima lakše. Zato mislim da je pravi odgovor da Vlada izađe s mjerama kada su privrednici u pitanju. Mislim da Federalna vlada donosi hrabre i dobre odluke, tako je premijer danas pohvalio moj prijedlog. Trebamo spriječiti veliki kolaps koji nam slijedi. U kojem smjeru će se ići veoma je neizvjedsno. Moj prijedlog bio  da se sredstva od finansiranja političkih partija preusmjere privrednicima, i to su značajna sredstva koja su nam prva dostupna. To treba biti prvi korak da podnesemo teret ovog vremena i perioda.
Hayat

Dijelite poklon pakete onima koji su u izolaciji.

  • Mi u ovom trenutku imamo više od 400 lica koji su u samoizolaciji, i svima njima će biti uručen set dezinfekcijskih sredstava, i mislim da će ljudi biti zahvalni zbog toga. Naša obaveza je da budemo u ovim teškim trenucima pri ruci našim građanima, i nadam se da ćemo biti spremni za sve ono što slijedi.

Video pogledajte OVDJE.