NaslovnicaSvijetAmnesty Inter...

Amnesty International upozorava na ratne zločine: Assadov režim svjesno ubija civile

Amnesty International (AI) upozorio je kako režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, potpomognut Rusijom, bombarduje bolnice, pekare, škole i naseljena područja u Idlibu, te je istaknuto kako je riječ o ratnim zločinima, javlja Anadolu Agency (AA).

AI je objavio izvještaj pod nazivom “Vladine snage u nezakonitim napadima uzimaju za metu civile i zdravstvene ustanove”. Istaknuto je kako su režimske snage tokom marta pojačale s zračnim napadima na naseljena područja duž autoputa M-5, koji spaja Halep i Damask.

Navedeno je kako su na hiljade sirijskih stanovnika zbog napada primorani da izbjegnu na područja u blizini granice s Turskom.

“Iza nas je osam godina rata, Vlada Sirije nastavlja s nepoštivanjem principa ratovanja i sigurnosti civila. Vojna osvajanja ostvarena su na osnovu desetina hiljada civilnih žrtava i uništavanjem cijelih gradova”, kazala je direktorica AI-a za Bliski istok Lynn Maalouf.

Dodala je kako su napadi koji se nastavljaju na području Idliba po metodama slični onim koji su se ranije mogli vidjeti na području Halepa, Dere i Damaska. Sirijske vlasti bombardovanjem bolnica, domova zdravlja, pekara i škola prisiljavaju stanovništvo da napuste svoje domove.

U izvještaju je istaknuto kako je Assadov režim 26. marta, u 08.30 sati, izveo napad na selo Sheikh Idris, koje se nalazi u sastavu grada Idliba. Prema informacijama iz lokalnih izvora, u napadu je poginuo jedan 10-ogodišnjak, dok su dvoje djece teško povrijeđeno.

Navedeno je također da je 9. marta izveden napad Assdovih snaga na mjesto Serakib, također u Idlibu, a bombardovana je bolnica, banka krvi, jedinica hitne pomoći, te centar civilne zaštite. Sve zgrade se nalaze u krugu od 100 metara.

Objavljeni su također i razgovori s civilima iz mjesta Khan Shaikhun, a jedan od stanovnika je rekao:

“Pekara Ravda je ovdje bila centralna pekara. 20. februara u 11.30 sati bila meta zračnog napada. Ispred pekare poginule su dvije osobe, ja sam sa ulice podigao njihova tijela.”

Direktorica Maalouf upozorava kako je ovdje riječ o ratnim zločinima.

“Civilne mete, uključujući i napade na bolnice, odnosno napadi u kojima se svjesno ubijaju ili ranjavaju civili, predstavljaju ratni zločin”, kazala je Maalouf.

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR) je, u izvještaju koji je specijalno pripremila za AA, navela kako su Assadov režim i grupe koje ga podržavaju, od 17. septembra 2018. godine, kada je potpisano primirje u Zoni deeskalacije sukoba u Idlibu, pomenuti sporazum prekršile 5.042 puta.

U zračnim i kopnenim napadima Assadovog režima od početka godine poginulo je najmanje 175, povrijeđeno 480 civila.

federalna.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.