Amerikanka Lynetta Kizer kandidatkinja za žensku košarkašku reprezentaciju BiH

Da li će ženska košarkaška reprezentacija dobiti prvog "stranca" u svojim redovima?

892

Nakon što je za mušku košarkašku reprezentaciju BiH debitovao prvi stranac u istoriji našeg sporta, Rey Terell Castle, kasnije su se vrata nacionalne selekcije otvarala za Henryja Domercanta, J.R. Bremera, Zackary Wrighta i D.J. Coopera.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, pred Eurobasket 2015. godine, u potrazi je za novim Amerikancem, a u užem krugu su se našli Alex Renfroe i Cliff Hammonds.

Nakon što je ženska seniorska reprezentacija 11. juna 2011. godine odigrala utakmicu sa Luksemburgom, u okviru EP-a B divizije, naše najbolje košarkakašice pune četiri godine nisu imale okupljanje ili bilo kakve nastupe.

Međutim, odnedavno imamo ponovo žensku seniorski reprezentaciju, koju će na jakon turniru u Podgorici s klupe predvoditi novoizabrani selektor Goran Jovanović.

S tim u vezi saopšten je spisak reprezentativki, ali i informacija kako Amerikanka Lynetta Kizer kuca na vrata našeg nacionalnog tima.

Amerikanka je visoka 193 centimetra, igra na poziciji centra i u ovoj sezoni igrala je za Hatay iz Turske. Svojevremeno je igrala u WNBA ligi i na Univerzitetu Maryland, a u Evropi je nastupala za slovačku ekipu Good Angels, dok je igrala i u Južnoj Koreji za KB Stars.

Međutim, problem rukovodstvu našeg Saveza zadaje činjenica da je Kizer igrala za U-18 reprezentaciju SAD-a i bez pristanka tamošnjeg Saveza neće se moći registrovati za reprezentaciju BiH. Ipak, očekuje se pozitivan rasplet kako bi i u ženskoj košarkaškoj reprezentaciji dobili prvu Amerikanku sa bh. pasošem.

Kada je riječ o popisu reprezentativki, selektor Goran Jovanović se za prvu akciju odlučio za sljedeće igračice:  Marica Gajić (Atlethe Celje), Nikolina Babić (Play-off), Irena Vrančić (Strakonice), Nataša Kajtaz (Brčko), Miljana Džombeta (Čelik), Milica Deura (Alba Luil), Tamara Kapor (Radivoj Korać), Matea Tavić (Nordsland), Anđela Delić (Play-off), Aldijana Iriškić (Čelik), Aida Kalušić (Čelik), Dragana Svitlica (Zamora), Emina Demirović (Sidelce), Irma Rahmanović (Čelik), Marina Džinić (Play-off), Melisa Brčaninović (Jedinstvo) i Nikolina Delić (Play-off).

Komentari

komentara